[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Johannes Hevelius - Viquipèdia

Johannes Hevelius

De Viquipèdia

Johannes Hevelius, forma llatinitzada de Jan Heweliusz (28 de gener de 161128 de gener de 1687), fou un astrònom polonès. Ha estat anomenat el pare de la topografia lunar.

Hevelius va néixer en Gdańsk (avui Danzig), una ciutat mancomunada polonès-lituana; fill d'una família de comerciants acomodats d'origen txec. El 1630, va estudiar jurisprudència a Leiden; després va viatjar per Anglaterra i França, fins a posteriorment establir-se en el seu poble natal, on va treballar com a cerveser i conseller municipal. Des de 1639, el seu interès es va centrar més en l'astronomia, encara que es va mantenir actiu en els assumptes municipals. El 1641 va construir un observatori en la seva pròpia residència, que va arribar a incloure un telescopi obert de 150 peus (45.72 m) de longitud focal construït per ell mateix. Aquest observatori va ser visitat pel rei Juan II de Polònia i la seva esposa, la reina María Gonzaga, el 29 de gener de 1660.

Aquest astrònom polonès va portar a terme observacions de les taques solars (1642-1645), va dedicar quatre anys a cartografiar la superfície de la Lluna, va descobrir la libració lunar, publicant les seves troballes en Selenographia (1647), un treball que li va valer el títol de fundador de la topografia lunar. Igualment, va descobrir quatre cometes (1652, 1661, 1672 i 1677), i va suggerir que els mateixos viatjaven en òrbites parabòliques al voltant de el Sol.

Va elaborar un catàleg d'estrelles a la manera de Tycho Brahe, visualment, arribant a tabular la posició exacta de 1564 d'elles. Més tard aquest catàleg ocasionaria un incident amb altres membres de la Royal Society britànica, qui van haver d'enviar a Edmond Halley al seu observatori per a comprovar els seus mètodes de treball.

El 26 de setembre de 1679, el seu observatori i instruments astronòmics van ser destruïts per un foc malintencionat (segons el propi Hevelius va descriure en el prefaci al seu treball de 1685, Annus climactericus). No obstant això, es va esforçar per reconstruir gran part de les facilitats, amb la qual cosa va assolir observar el gran estel de desembre de 1680. Tota aquesta nefasta situació va trencar la seva salut i va morir el 28 de gener de 1687.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Johannes Hevelius