[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Joaquín Cortés - Viquipèdia

Joaquín Cortés

De Viquipèdia

Joaquín Cortés, nascut com a Joaquín Pedraja Reyes (Còrdova, 22 de febrer de 1969) és un ballarí de flamenc i coreògraf gitano.

De ben petit es va desplaçar a viure a Madrid on va començar els seus estudis a l'edat de 12 anys.

El 1984, a l’edat de quinze anys, el van acceptar com a membre del Ballet Nacional de Espanya i al cap de poc temps va arribar a ser el ballarí solista.

Després de deixar el Ballet Nacional la seva progressió va ser fulminant, arribant a ballar amb reconeguts ballarins con del món de la dansa com son: Maia Plisetskaia, Silvie Guillen i Peter Schauffuss; també va ballar en el Festival Flamenco d’estiu a Tòquio, varies gales en el Lincoln Center de Nova York i, en el ballet Don Quijote (coreografia de Vicente Nebrada) amb la companyia Ballet Teresa Carreño en Caracas, Veneçuela. En aquesta època va crear la coreografia de Carmen per la Arena de Verona.

El 1992 va crear la seva pròpia companyia "Joaquín Cortés Ballet Flamenco". La primera producció d’aquesta companyia, Cibayí, es va presentar a Japó, França, Itàlia, Veneçuela i Estats Units. En aquest mateix any va treballar per Mecano, col·laborant en el tema Una rosa es una rosa para el Aidalai Tour, i apareixent en el videoclip del mateix tema.

EL seu segon espectacle, anomenat Pasión Gitana, es va estrenar el 1995 en el Teatre Albéniz de Madrid i va comptar amb Giorgio Armani com a dissenyador de vestuari.

Va debutar en el cine amb la pel·lícula La flor de mi secreto de Pedro Almodóvar i després va participar en el film de Carlos Saura Flamenco.

Cortés es va traslladar a Nova York a principis de 1999 i va començar a col·laborar amb la coreògrafa Debbie Allen, amb qui va participar en la cerimònia dels Premis Oscar.

En 2000 participa en la pel·lícula Gitano, aquesta vegada com a protagonista. Al mateix temps va començar la gira internacional del seu espectacle Soul.

Cortés participa en l'obertura del Festival de Viña del Mar 2001. Crea la producció Pura pasión, i pocs dies després en el Teatre Tívoli de Barcelona estrena el espectacle Live.

En el març de 2006 estrena Mi Soledad, espectacle amb el que segueix de gira per tot el món.