[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Joana de Navarra - Viquipèdia

Joana de Navarra

De Viquipèdia

Tomba de Joana de Navarra al costat del seu marit Enric IV a la catedral de Canterbury
Tomba de Joana de Navarra al costat del seu marit Enric IV a la catedral de Canterbury

Joana de Navarra va néixer a Pamplona, el 10 de juliol de 1370, sent la sisena dels 7 fills de Carles II el Dolent, rei de Navarra, i de Joana de França. Els seus avis materns foren Joan II el Bo i Bonna de Luxemburg.

El 2 de setembre de 1386, a la localitat de Saillé-près-Guérande, es va casar amb el duc Joan V de Bretanya, naixent d'aquest enllaç 9 fills, 4 barons -el major d'ells, Joan VI, hereta el ducat; anys més tard, el segon fill baró, Artur, succeirà els seus nebots a Bretanya- i 5 filles. El duc Joan V mor l'1 de novembre de 1399.

Tres anys més tard, el 7 de febrer de 1403, es casa, a la catedral de Winchester, amb el rei Enric IV d'Anglaterra. Encara que d'aquesta unió no hi va haver descendència, Joana va saber portar-se molt bé amb els seus fillastres, arribant fins i tot a posar-se del costat del futur Enric V en les seves querelles amb el pare. Enric IV va morir a Westminster, el 20 d'abril de 1413, després de 10 anys de matrimoni.

No obstant les seves bones relacions amb l'ara rei Enric V, va ser acusada d'usar bruixeria per tractar d'enverinar-lo i va ser empresonada al castell de Pevensey, a Sussex, per prop de 4 anys (1414-18). Una vegada alliberada, va portar una vida tranquil·la durant la resta del regnat d'Enric V i després sota el del seu fill i successor, Enric VI.

Va morir a Havering Bower, a Essex, el 9 de juliol de 1437, als 67 anys d'edat, i va ser sepultada a la catedral de Canterbury al costat del seu marit Enric IV.