[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Joan Visconti - Viquipèdia

Joan Visconti

De Viquipèdia

Imatge de Joan Visconti.
Imatge de Joan Visconti.

Joan Visconti (en italià: Giovanni Visconti) ( vers el 1290 - Milà, Senyoriu de Milà 1354 ) fou un arquebisbe que va esdevenir senyor de Milà entre 1349 i 1354. Fou una de les personalitats més influents del segle XIV i mecenes, entre d'altres, de Petrarca.

[edita] Orígens familiars

Va néixer vers el 1290 sent fill de Mateu I Visconti i Bonacosa Borri. Fou nét per línia paterna de Teobald Visconti i Anastasia Pirovano, i germà de Galeàs I Visconti, Lluc Visconti i Esteve Visconti.

[edita] Carrera eclesiàstica

Tomba de Joan Visconti a la Catedral de Milà.
Tomba de Joan Visconti a la Catedral de Milà.

Encaminat de ben jove vers la carrera eclesiàstica, el 1317 fou escollit arquebisbe de Milà. El papa Joan XII es va negar a confirmar l'elecció i nomenà en lloc seu Aicardo da Intimiano. El 1323 Joan fou excomunicat i acusat d'heretgia, encara que va trobar recolzament en l'antipapa Nicolau V que el 1329 el va nomenar cardenal.

Joan es va convertir l'any 1331 en bisbe i Senyor de Novara i el 1339 a la mort d'Aicardo va poder retornar triomfalment a Milà, de la qual va passar a co-governar amb el seu germà Lluc Visconti el 1341. L'any 1342 el papa Climent VI el confirmà com a arquebisbe mitjançant la promulgació d'una butlla especial.

Joan va estendre el poder dels Visconti fins a la República de Gènova el 1352, de la qual en va va esdevenir dogo l'any següent, i posteriorment a les ciutats de Bolonya i Novara. A la seva mort, ocorreguda el 5 d'octubre de 1354, el govern del Senyoriu de Milà passà a mans dels tres fills d'Esteve Visconti:Mateu II, Galeàs II i Barnabé, que ja havien estat associats al govern de Joan a la mort del seu germà Lluc Visconti.

[edita] Descendents

No s'arribà a casar mai a conseqüència dels seus càrrecs eclesiàstics, però tingué dos fills il·legítims:

  • Leonardol, podestà de Novara el 1332
  • Margarida, casada amb Ambrisi Visconti, fill de Bernabé Visconti.


Precedit per:
Aicardo da Intimiano
seu vacant entre 1339 i 1342
Arquebisbe de Milà
13421354
Succeït per:
Robert Visconti
Precedit per:
Lluc Visconti
Senyor de Milà
13491354
Succeït per:
Bernabé Visconti
Galeàs II Visconti
Mateu II Visconti
Precedit per:
Giovanni Valente
Dogo de Gènova
13531354


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Joan Visconti