[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Joan Jorba i Rius - Viquipèdia

Joan Jorba i Rius

De Viquipèdia

Joan Jorba Rius (Castellgalí, Bages, 1869Manresa, 1938), va ser un empresari català del sector de tèxtil i distribució.

Fill de Pere Jorba i Gassó que havia instal·lat la seva primera fàbrica de filatures a Sant Vicenç de Castellet el 1887. El 1892 es va posar en funcionament la colònia Jorba prop de Calders, dedicada al tèxtil, i el 1904, decideixen obrir uns magatzems a Manresa. El 1911 s'expandeixen a Barcelona al Carrer del Call nº11-15.

A partir del moment en què el fill de Pere Jorba i Gassó, Joan Jorba i Rius, apareix com a gerent dels magatzems als documents oficials, l'empresa traspassa els límits fronterers i instal·la una sucursal l'any 1919 a Brussel·les, ciutat ben coneguda a causa dels viatges de Joan Jorba que li van permetre conèixer la dinàmica empresarial europea.

Ben aviat, Joan Jorba destacà pel seu caràcter innovador en el camp del comerç, que revolucionà amb el desenvolupament del concepte de grans magatzems i la modernitat dels seus mètodes de venda i publicitat. Pioner en la incorporació de la venda per correu i el lliurament a domicili en la seva estratègia de venda, arribant fins i tot a publicar la Revista Jorba per presentar els seus productes.

Els primers magatzems Jorba foren els de Manresa, de l'arquitecte Ignasi Oms, construït l'any 1904, i remodelats en tres etapes (1936-1943-1952). És una de les poques mostres d’art Déco a Catalunya. Oberts fins a mitjans dels anys 80, marquen clarament la història de la ciutat.

El màxim exponent de l'expansió fou amb l'obertura l'octubre de 1926 dels magatzems de Barcelona, al Portal de l'Àngel, d'estil classicista. La nova regulació urbanística del carrer els va permetre construir més en alçària, una mica inusual fins llavors als grans magatzems. El resultat és un edifici majestuós i elegant, a més de vistós. La finalitat comercial de l'edifici fa que totes les plantes estiguin obertes amb grans finestres, destacant els de la planta baixa, que permet una total visió des de l'exterior.

Van ser també punt de referència durant molts anys no només de Barcelona sinó de tot Catalunya. No eren pas els primers grans magatzems que s'obrien a la ciutat, encara que sí els que van arribar a obtenir més gran popularitat durant els anys 40 a 60 fins a la venda a Galerías Preciados l'any 1963.

Els magatzems tenien un pes important en la vida pública de la ciutat, participant en cavalcades, organitzant jocs florals, concursos infantils, festes de disfresses, exposicions d'art i desfilades de moda.