[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Joan IV de Portugal - Viquipèdia

Joan IV de Portugal

De Viquipèdia

Joan IV de Portugal
Joan IV de Portugal
Escut d'armes de Joan IV de Portugal
Escut d'armes de Joan IV de Portugal

Joan IV de Portugal l'Afortunat ( Villa Viciosa 1604 - Lisboa 1656 ), rei de Portugal (1640-1656), el primer de la dinastia Bragança.

[edita] Orígens familiars

Fill de Teodosi de Bragança, duc de Bragança, i la seva esposa Ana de Velasco, va néixer el 19 de març de 1604.

Per línia paterna descendia del rei Manuel I de Portugal, i com a duc de Bragança descendia també de Joan I de Portugal per línia femenina. Per línia materna era descendent, de forma il·legítima, de Ferran el Catòlic.

[edita] Ascens al tron

Durant la seva joventut Felip IV de Castella regnà a Portugal com a descendent per línia femenina del rei Manuel. La Dinastia Habsburg s'havia fet amb el poder a Portugal al derrotar el 1580 el rei Antoni I de Portugal a la batalla d'Alcántara. El caràcter religiós i pacífic del duc de Bragança el va impedir fer prevaldre els seus drets legítims. La seva esposa Lluïsa de Guzmán el va impulsar a ocupar el tron portuguès iniciant una revolució l'1 de desembre de 1640 que va aconsguir expulsar els castellans.

La seva ascensió va comportà una guerra contra la Corona de Castella, que va acabar el 1668 amb el reconeixement de la independència de Portugal. Les aliances firmades per Portugal amb França i Suècia, el juny i agost de 1641, enmarcades en la Guerra dels trenta anys, es realitzaren per poder fer front als interesos castellans a Portugal així com als holandesos a les colònies portugueses.

A Portugal la invasió castellana s'inicià el 1641 i va ser reduida a Montijo el 1650. El gener d'aquell mateix any els holandesos prengueren Malaca i el 1648 el sultanat d'Oman prengueren Muscat. El 1654 el Brasil retornà a mans portugueses, una aspiració holandesa que no es veié realitzada al perdre Portugal en mans holandes l'illa de Ceilan el 1656.

[edita] Núpcies i descendents

Es casà el 1633 a Elvas amb Lluïsa de Guzmán, filla de Juan Manuel Pérez de Guzmán, duc de Medina-Sidonia. D'aquesta unió tingueren:

Tingué una filla natural:

  • Maria de Bragança (1644-1693), religiosa


Joan IV de Portugal morí el 6 de novembre de 1656 a Lisboa.

Precedit per:
Felip III
Felip IV de Castella
Rei de Portugal
16401656
Succeït per:
Alfons VI