[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Jaume Matas Palou - Viquipèdia

Jaume Matas Palou

De Viquipèdia

Jaume Matas Palou

Mandat
27 de juny de 2003 – 6 de juliol de 2007
Precedit per Francesc Antich Oliver
Succeït per Francesc Antich Oliver

Mandat
18 de juny de 1996 – 27 de juliol de 1999
Precedit per Cristòfol Soler Cladera
Succeït per Francesc Antich Oliver

Mandat
28 d'abril de 2000 – 3 de març de 2003
Precedit per Isabel Tocino
Succeït per Elvira Rodríguez

Naixement 5 d'octubre de 1956
Illes Balears Palma de Mallorca (Illes Balears)
Partit polític Partit Popular de Balears
Professió Inspector d'Hisenda

Jaume Matas Palou (Palma, Illes Balears, 5 d'octubre de 1956) és un polític mallorquí, expresident del Govern de les Illes Balears i actual president del PP de les Illes Balears.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Va estudiar economia i ciències empresarials, especialitzant-se en hisenda pública, a la Universitat de València. Posteriorment va ingressar al cos d'inspectors d'hisenda i va treballar als negocis familiars.

[edita] Activitat política

[edita] President de les Illes Balears (1r mandat)

Entrà en política el 1989, any en el qual fou nombrat director general de pressupostos del Govern Balear presidit per Gabriel Cañellas (PP).

El 1993 fou nomenat Conseller d'Economia i Hisenda, en una època molt agitada pels escàndols polítics (casos Túnel de Sóller i Brokerval). Després de la dimissió de Gabriel Cañellas com a president va formar part del breu govern de Cristòfol Soler Cladera, assumint també la Conselleria d'Agricultura i Pesca. Amb la Dimissió de Cristofol Soler acabà la legislatura com a President del Govern de les Illes Balears des del 1996 al 1999 quan perdé la majoria absoluta a les eleccions autonòmiques i la presidència del govern a favor del socialista Francesc Antich encara que va obtenir més del 40% dels Sufragis.

[edita] Política espanyola

En la formació del segon govern per part de José María Aznar fou nomeant Ministre de Medi Ambient, càrrec que ocupà entre el 28 d'abril de l'any 2000 fins el 3 de març de 2003, i durant el qual dugué a terme el Pla Hidrològic Nacional que va causar molta polèmica, però també va contribuir a desenvolupar l'estratègia europea de desenvolupament sostenible, tot ratificant el Protocol de Kyoto i el de Cartagena.

[edita] President de les Illes Balears (2n mandat)

El 2003 es tornà a presentar a les eleccions autonòmiques al Parlament Balear, que guanyà per majoria absoluta, per la qual cosa tornà a recuperar la presidència del govern. Com a president aprovà les Directrius d'Ordenació Territorial (DOT), la Llei General Turística (LGT) i el Pla de carreteres, el de finançament d'obres hidràuliques de l'Estat, així com el nou Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, i anulà el decret de l'ecotaxa. El darrer any de mandat s'ha caracteritzat per una disputa constant amb Maria Antònia Munar, presidenta del Consell Insular de Mallorca, així com novament pels casos de corrupció urbanística (Cas Andratx).

Jaume Matas fou novament candidat a la reelecció com a cap de l'executiu Balear en les eleccions autonòmiques de 29 de maig de 2007, perdent el seu partit la majoria absoluta i la possibilitat de formar govern. El 21 de juny de 2007 va anunciar que abandonava la política[1] i que no ocuparia el seu escó al Parlament. Tot i això continuarà com a president del partit fins el congrés regional del 2008.

[edita] Referències

  1. Jaume Matas deixa la política

[edita] Enllaços externs


Precedit per:
Alexandre Forcades Juan
Conseller d'Economia i Hisenda

18 de juny de 199318 de juny de 1996
Succeït per:
Antoni Rami Alós
Precedit per:
Cristòfol Soler Cladera
President de les Illes Balears

19961999
Succeït per:
Francesc Antich Oliver
Precedit per:
Isabel Tocino
Ministre de Medi Ambient

20002003
Succeït per:
Elvira Rodríguez
Precedit per:
Francesc Antich Oliver
President de les Illes Balears

20032007
Succeït per:
Francesc Antich Oliver



Presidents de les Illes Balears Flag of the Balearic Islands
Gabriel Cañellas | Cristòfol Soler | Jaume Matas | Francesc Antich | Jaume Matas | Francesc Antich