[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Janus (mitologia) - Viquipèdia

Janus (mitologia)

De Viquipèdia

Janus fou el déu romà de dues cares, considerat primer el déu de les llars romanes o més tard el guardià de les entrades de les cases. Apareix representat amb dues cares: una que mira endavant i l'altra enrere. Al seu honor es va dedicar el mes de gener. Porta una clau perquè és el guardià de les portes i a vegades els nombres de 365 a les mans, per recordar l'any que ell comença.

El seu origen és incert, potser ve de la cultura etrusca. La llegenda explica que les seves cares simbolitzen el do de veure alhora el passat i el futur per poder decidir sàviament sobre el present. Aquest do seria un regal de Saturn, agraït perquè Janus el va aixoplugar quan fugia del cel, essent Janus rei del Laci.

Les dues cares de Janus s'associaven amb el sol i la lluna, una tenia barba i l'altra no. Simbolitza el trànsit, el canvi. Per això se li retia culte als moments importants de la vida, en [rituals com el matrimoni, o a l'inici de les operacions agrícoles. També era un déu que feia de pont entre la vida rural i la urbana, les dues ànimes romanes. Aquesta idea va fer que aparegués en les monedes republicanes. Aquets honor es recolza a més a més en el caràcter cultural del déu, que hauria introduït part de les lleis i costums romanes.

Janus s'ha convertit en una figura popular pel seu doble rostre. Així apareix en nombroses obres de ficció, com la pel·lícula Golden Eye, el Codi da Vinci, la sèrie de Batman o la saga Star Wars, entre altres.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Janus (mythology)