[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Jaime Mayor Oreja - Viquipèdia

Jaime Mayor Oreja

De Viquipèdia


Jaime Mayor Oreja
Ministre de l'Interior
Al càrrec
6 de maig de 1996 – 28 de febrer de 2001
Precedit per Juan Alberto Belloch Julbe
Succeït per Mariano Rajoy Brey
Naixement 12 de juliol de 1951
Sant Sebastià (País Basc)
Partit polític PP

Jaime Major Oreja ( Sant Sebastià, País Basc 1951 ) és un polític basc, actual eurodiputat i Ministre de l'Interior en els governs de José María Aznar.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Va néixer el 12 de juliol de 1951 a la ciutat de Sant Sebastià, capital de la província de Guipúscoa, nebot de l'exministre Marcelino Oreja Aguirre i membre d'una família carlista. Va estudiar enginyeria agrònoma a la universitat.

[edita] Activitat política

El 1977 va participar en el nou projecte polític Demòcrates Independents Bascos, però el fracàs d'aquesta formació política en les primeres eleccions generals el va fer ingressar a la Unió del Centre Democràtic (UCD). En aquesta formació va ocupar el càrrec de Secretari General del partit de Guipúscoa i secretari adjunt de Relacions Internacionals, sent escollit diputat al Congrés de Diputats en les eleccions generals de 1979.

El 1980 fou escollit parlamentari autonòmic, Conseller de Turisme del Govern preautonòmic i diputat per Guipúscoa. El 1982 va ser designat delegat del Govern Central al País Basc. En les eleccions autonòmiques de 1984 es presentà a com candidat a lehendakari per Coalició Popular, la marca electoral de la coalició entre Aliança Popular, el Partit Demòcrata Popular i la Unió Liberal, esdevenint portaveu d'aquesta agrupació a el Parlament Basc.

L'any 1989 fou nomenat director polític per a la campanya de les eleccions europees del Partit Popular (PP), nova marca d'Aliança Popular, sent nomenat president de la Gestora del PP Al País Basc.

En les eleccions generals al Congrés de 1989 fou escollit diputat, renunciant al seu escó per a presentar-se com a candidat a lehendakari en les eleccions basques de 1990, candidatura que novament encapçalà el 1994.

El 1995, després de l'assassinat per part d'ETA de Gregorio Ordóñez, encapçalà la llista del PP a l'ajuntament de Sant Sebastià, i el 1996 fou nomenat sotssecretari general del partit durant el XII Congrés Nacional. Novament escollit diputat al Congrés en les eleccions generals de 1996, repetí en les eleccions de l'any 2000 i 2004. Amb la victòria del Partit Popular en les eleccions de 1996, i en la formació del primer govern de José María Aznar fou nomenat Ministre de l'Interior, repetint novament en la formació del segon govern, abandonant però el seu càrrec el 28 de febrer de 2001 per presentar-se com a lehendakari, quedant en tercera posició.

Novament diputat al Congrés en les eleccions de 2004, renuncià al seu escó al juliol d'aquell mateix any per esdevenir eurodiputat al Parlament Europeu, càrrec que actualment desenvolupa com a vicepresident del Grup del Partit Popular Europeu.

[edita] Postura davant el franquisme

L'octubre del 2007, en una entrevista[1] concedida a La Voz de Galicia, Mayor Oreja es preguntava perquè havia ell de condemnar el franquisme quan aquest formava part de la història d'Espanya i representava a un sector molt ampli d'espanyols. A la mateixa entrevista, l'eurodiputat popular qualificava el franquisme de "situació de extrema placidesa".

[edita] Referències

[edita] Enllaços externs


Precedit per:
Juan Alberto Belloch Julbe
Ministre de l'Interior
19962001
Succeït per:
Mariano Rajoy Brey