[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Iuri Gagarin - Viquipèdia

Iuri Gagarin

De Viquipèdia

Iuri Aleksejevic Gagarin (Юрий Алексеевич Гагарин), 9 de març de 1934 - 27 de març de 1968), nascut a Gzhatsk, Rússia, fou un cosmonauta soviètic. El 12 d'abril de 1961, Gagarin es convertí en el primer ésser humà en viatjar a l'espai al fer-ho a bord de la nau Vostok 1.

Taula de continguts

[edita] Infància i joventut

Els pares de Gagarin treballaven en una granja col·lectiva. La seva mare era una lectora voraç i el seu pare un hàbil fuster. Iuri era el tercer de quatre germans; la seva germana gran va ser l'encarregada de cuidar-lo mentre els seus pares treballaven. A Gagarin el descrivien com un noi intel·ligent i treballador. El seu professor de matemàtiques va lluitar amb l'Exèrcit Roig de l'aire durant la Segona Guerra Mundial, un fet que va impressionar el jove Gagarin.

Després d'iniciar-se com aprenent en el treball del metall, Iuri va ser escollit per un entrenament selecte a l'escola tècnica de Saratov. Mentre estava allà, es va unir al club aeri i aprengué a pilotar un avió lleuger, una afició que cada cop es féu més intensa. El 1955 després de finalitzar els seus estudis tècnics, va entrar a l'escola militar de pilots d'Orenberg. Durant la seva estada a l'escola va conèixer na Valentina Gorycheva amb la que es casà el 1957 després d'aconseguir les seves ales de pilot.

[edita] La seva carrera en el programa espacial soviètic

[edita] Selecció i entrenament

Momument a Moscou
Momument a Moscou

El 1960, després d'un procés de selecció, el programa espacial soviètic va seleccionar a Gagarin d'entre altres 20 cosmonautes. Fou sotmès a una sèrie d'experiments i de proves per determinar la seva resistència física i psicològica durant el vol. Gagarin va competir en aquesta selecció amb un altre cosmonauta, Gherman Titov. Pot ser que l'elecció definitiva de Gagarin, que va aprovar els exàmens amb els nivells més alts, es basés en el seu caràcter modest i al seu origen humil, ja que Titov procedia d'una família de classe mitjana i tenia un caràcter un mica fred i reservat.

[edita] El vol espacial

El 12 d'abril del 1961, Gagarin es convertí en el primer ésser humà que viatjà a l'espai en la nau Vostok 1. La seva paraula de pas durant el vol fou cedre (en rus: Кедр). Segons els comentaris dels mitjans soviètics, durant l'òrbita Gagarin comentà: “Aquí no veig cap Déu”.

Durant el vol, fou promocionat del rang de Segon Tinent a Major. Les autoritats soviètiques creien que tenia més possibilitats de morir en el descens que de sobreviure.

De retorn a la Terra, Gagarin es convertí en l'ésser humà més famós. Nikita Khruixtxov va considerar que la consecució de Gagarin era una prova que s'havia de reforçar l'exèrcit soviètic amb míssils més que amb armes convencionals. Aquesta política, antagonista amb els desitjos de l'exèrcit soviètic, va contribuir a la caiguda de Khruixtxov.

[edita] Activitats posteriors

Després del vol, Gagarin va viatjar al voltant del món per promocionar l'"heroicitat" soviètica. Va tractar d'adaptar-se a la fama però no ho va aconseguir. La seva nova situació, junt als problemes que tenia en el seu matrimoni el portaren a començar a beure. L'octubre de 1961 es va ferir greument en una escapada alcohòlica a Crimea acompanyat d'una jove infermera.

Des del 1962 va treballar com a diputat en el Soviet Suprem encara que més tard va tornar a la Ciutat dels Estels en la que va treballar com a dissenyador de naus espacials reutilitzables. El 1967 fou seleccionat per participar en el primer llançament d'una nau Soiuz. El paracaigudes de la càpsula Soiuz va fallar durant la reentrada i el cosmonauta que pilotava la nau, Vladímir Komarov, va morir.

[edita] Mort i llegat

Gagarin morí el 27 de març de 1968 quan el Mig-15 que pilotava durant un vol rutinari s'estavellà prop de Moscou. No se saben amb certesa les causes de l'accident, però el 1986 una investigació va suggerir que la turbulència provocada per un altre avió podria haver desestabilitzat la nau de Gagarin. Les condicions meteorològiques tampoc eren favorables.

En aquell moment, la propaganda soviètica va explicar que Gagarin havia aconseguit desviar prou l'avió com per evitar estavellar-se contra una escola, salvant milers de nens, però que no havia tingut temps de saltar de l'aparell. Aquesta història es considera més una llegenda que no pas una realitat.

[edita] Condecoracions


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Yuri Gagarin