[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Institut Cervantes - Viquipèdia

Institut Cervantes

De Viquipèdia

Logotip de l'Institut Cervantes
Logotip de l'Institut Cervantes

Institut Cervantes és una institució cultural pública creada el 1991, depenent del Ministeri d'Afers exteriors d'Espanya. La seva tasca és la promoció i ensenyament de la llengua castellana, així com la difusió de la cultura d'Espanya i Hispanoamèrica. Com a institució compleix tasques similars al Institutul Cultural Român romanès, a la Alliance Française, el British Council, la Societat Dante Alighieri, l'Instituto Camões i el Goethe-Institut. Les seves seus centrals estan a Madrid i Alcalá de Henares.

La finalitat de l'Institut Cervantes són, segons l'article 3 de Llei 7/1991, de 21 de març de 1991, per la qual es crea l'Institut Cervantes, els següents:

  1. Promoure universalment l'ensenyament, l'estudi i l'ús de l'espanyol i fomentar quantes mesures i accions contribueixin a la difusió i la millora de la qualitat d'aquestes activitats
  2. Contribuir a la difusió de la cultura en l'exterior en coordinació amb els altres òrgans competents de l'Administració de l'Estat.

Realitzat tot això mitjançant:

  • Organització de cursos generals i especials de llengua espanyola;
  • Organització dels exàmens dels Diplomes d'Espanyol com a Llengua Estrangera (DELE) en col·laboració amb la Universitat de Salamanca;
  • Actualització i capacitació en els mètodes d'ensenyament de l'espanyol;
  • Donar suport les labors dels hispanistes;
  • Organització i promociona programes de difusió de l'espanyol; i
  • Organització les biblioteques i centres de documentació en les seves seus

Tots els anys publica l'Anuario del español, la primera edició del qual data de 1998, en el qual analitza la situació i novetats de la llengua espanyola en els seus diferents àmbits d'ús. A més, des de 1997, manté el Centre Virtual Cervantes a Internet. Avui dia l'Institut Cervantes té centres oberts en més de 60 països d'arreu del món.

L'1 de juny de 2005, l'Institut Cervantes va rebre el Premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats, compartit amb Alliance Française, la Società Dante Alighieri, el British Council, l'Instituto Camões i el Goethe-Institut.

[edita] Organització de l'Institut Cervantes

  • Patronat: Està integrat pel rei de Espanya, en l'actualitat Joan Carles I com a President d'Honor. La presidència executiva l'exerceix el President del Govern espanyol, els ministres d'Afers exteriors, d'Educació i Ciència, Cultura, el president i vicepresident del Consell d'Administració, el Director de l'Institut, 25 vocals electes per institucions culturals i de la llengua (RAU, les acadèmies de la llengua de Hispanoamèrica, universitats, acadèmies espanyoles i altres organitzacions) i vocals per dret propi (nats) com ho són els guanyadors del Premi Cervantes. La seva funció és donar les orientacions generals de les activitats de l'Institut i conèixer anualment les seves activitats
  • el Consell d'Administració: Presidit pel secretari d'Estat de Cooperació Internacional, dos vicepresidents (Sotssecretari del Ministeri d'Educació i Ciència i el Sotssecretari del Ministeri de Cultura), dos consellers del patronat, quatre consellers dels Ministres d'Afers exteriors, d'Educació i Ciència, de Cultura i d'Economia i Hisenda i el Director de l'Institut. El Consell està encarregat d'elaborar els plans generals d'activitats, vigilar l'execució del pressupost i aprovar les transferències a tercers.
  • el Director: és nomenat pel Consell de Ministres. És l'encarregat de dirigier l'Institut, i altres tasques executives i administratives pertinents. Els directors de l'Institut Cervantes han estat:
1991-1996 : Nicolás Sánchez-Barnús
1996-1999 : Santiago de Mora-Figueroa, marquès de Tamarón
1999-2001 : Fernando R. Lafuente
2001-2004 : Jon Juaristi
2004-actualitat : César Antonio Molina

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Instituto Cervantes