[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Indigets - Viquipèdia

Indigets

De Viquipèdia

Els indigets o indigetes (llatí indigetes o indigetae) foren un poble iber de la província Tarraconense, a l'extrem nord-est, al golf de Roses i Rhoda i fins als Pirineus ocupant les comarques de l'Empordà, La Selva i potser el Gironès, on es trobaven amb els ausetans.

Els indigets van emetre moneda amb la legenda undikesken en escriptura ibèrica nord-oriental que en Ibèric s'interpreta com una referència al nom de l'ètnia a la que també fan referència les fonts gregues i llatines: (moneda) dels indigets o dels de Undika.

Estaven dividits en quatre tribus i les seves ciutats principals eren Indika (no localitzada però propera a Empúries), Emporiae (Empúries, en realitat colònia grega), Rhoda (Roses), Juncaria (La Jonquera), Cinniana (Cervià) i Deciana (prop de La Jonquera). Al cap de Creus hi havia un temple dedicat a Venus amb un petit port anomenat Portus Veneris (Portvendres). Les seves terres eren regades pel Clodianus (Fluvià), el Sambrocas (Muga)i el Tichis (Ter). El districte del golf d'Empúries fou conegut per Juncarius Campus.

El 218 aC es van sotmetre a Roma. El 195 aC, el cònsol Marc Porci Cató va reprimir la rebel·lió dels ibers, i una batalla important es va lliurar en terres dels indigets.

Els principals jaciments son Ullastret (Baix Empordà), Castell la Fosca (Palamós, Baix Empordà) i Puig Castellet (Lloret de Mar, La Selva).

[edita] Enllaços externs