[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ausetans - Viquipèdia

Ausetans

De Viquipèdia

Els ausetans eren un poble iber del nord-est de la Península ibèrica que es citat per Ruf Fest Aviè, Plini el vell i Titus Livi entre altres fonts antigues. Els seus territoris limitaven a l'oest amb els laietans i els indigets i a l'est amb els lacetans, els cerretans i els castel·lans. La seva capital fou Ausa o Auso, (origen d'Osona) i també habitaven Gerunda (Girona) i la vall de l'Alba (Ter).

Els ausetans van emetre moneda amb la legenda ausesken en escriptura ibèrica nord-oriental que en Ibèric s'interpreta com una referència al nom de l'ètnia a la que també fan referència les fonts gregues i llatines: (moneda) dels ausetans o dels de Ausa. Van emetre monedes de plata (denaris) i de bronze (unitats, meitats, quarts i sisens), des de diverses seques: principalment ausesken i eustibaikula. A l'anvers solien portar un cap viril i el símbol del porc senglar, mentre que al revers apareixia un genet amb palma a les unitats, que ara forma part de l'escut d'Osona, un cavall al galop a les meitats, mig pegàs als quarts i un dofí als sisens.

Foren conquistats pels cartaginesos sota Anníbal i assetjats per Gneu Corneli Escipió a la seva capital, segons les cròniques llatines que es conserven, al començar la segona guerra púnica. Van prendre part a la revolta d’Indíbil i a la guerra d’Empúries el 195 aC.

Una característica de la seva ceràmica és l'absència de decoració pintada.

[edita] Jaciments

  • Jaciment de Can caseta. S'hi han trobat plats, olles i altres vasos.
  • Jaciment del [Turó del Montgrós] (El Brull). Oppidum, restes d'una fortificació.
  • Jaciment el [Casol de Puigcastellet] (Folgueroles). Restes d'un conjunt arquitectònic fortificat, que és un dels primers enlairaments importants.
  • Jaciment de [l'Esquerda] (Roda de Ter). Restes d'un poblat fortificat però alguns dels materials arquitectònics recuperats es troben al Museu Arqueològic de l'Esquerda. També hi ha restes medievals.

[edita] Enllaços externs