[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Iang-Tsé - Viquipèdia

Iang-Tsé

De Viquipèdia

Iang-Tsé

Drassanes a la vora del riu
Llargada 6.300 km
Altitud del naixement 6.621 m
Cabal mitjà 31.900 /s
Àrea conca 1.800.000 km²
Naixement Qinghai i Tibet
Desembocadura Mar de la Xina Oriental
Territoris de la conca Xina
Riu - Hidrologia - Rius del món


El Iang-Tsé (en xinès 扬子江, en pinyin Yángzǐ Jiāng, escolteu escolteu (?); en català també escrit Iangtsé, Iang-tsé o Iang-Tse) és la denominació tradicional d'un riu de l'Àsia oriental, actualment conegut també com a Chang Jiang (en xinès 长江, en pinyin Cháng Jiāng, escolteu escolteu (?)), que vol dir el Gran Riu. En tibetà és anomenat Drichu (འབྲི་ཆུ་), o riu del iac femella. Altres noms que rep al llarg del seu recorregut són els següents: Dangqu (当曲), Tuotuo (沱沱河), Tongtian (通天河), Jinsha (金沙江) i, finalment, Yangzi (扬子江), que es com se'n diu del tram final entre Yangzhou i Zhenjiang a la província de Jiangsu, prop de la desembocadura. Com que aquest fou el primer nom que van sentir els missioners i comerciants occidentals, fou el que es va aplicar al riu sencer en les llengües europees. En xinès, Yangzi Jiang es considera el nom històric o poètic del riu.

És el tercer riu més llarg del món després de l'Amazones i del Nil i el segon de més cabal després de l'Amazones. Neix a l'altiplà del Tibet, creua la Xina d'oest a est completament i desemboca en un gran delta al mar de la Xina Oriental, al nord de la ciutat de Xangai. La seva conca cobreix un 18% de la superfície d'aquest extens país.

És navegable en milers de quilòmetres; com a exemple, permet que la ciutat més gran de la Xina, Chongqing, que és a més de 1.000 km terra endins, hi tingui un port. Té una gran importància econòmica, com a via de comunicació, com a font de recursos naturals (pesca, mineria) i com a font d'aigua potable per als regadius i la població.

Actualment s'hi està construint la presa de les Tres Gorges, una de les obres d'enginyeria més grans que s'han fet mai i que està tenint un gran impacte econòmic, social, ecològic i polític.

Imatge:ThreeGorges.jpg
Impressionant aspecte del riu creuant una de les Tres Gorges

[edita] Ciutats més importants

La conca del riu Iang-Tsé creua aquestes grans ciutats:

[edita] Vegeu també

  • Huang He o riu Groc
  • Gran Canal de la Xina
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Iang-Tsé