[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Presa de les Tres Gorges - Viquipèdia

Presa de les Tres Gorges

De Viquipèdia

La Presa de las Tres Gorges el maig de 2004.
La Presa de las Tres Gorges el maig de 2004.

La Presa de les Tres Gorges és una construcció d'un embassament amb la seva corresponent presa a la vall del riu Iang-Tsé, a la Xina.

Aquesta presa és el projecte hidroelèctric més gran del món i ha estat molt criticada per l'impacte ecològic i social que causarà, ja que ha obligat a abandonar les llars a més d'un milió de persones i més de mil pobles seran coberts per les aigües.

La presa tindrà 2.3 km d'ample i 185 m d'altitud i s'espera que, quan estigui acabada l'any 2009, generi 18.200 MW de potència, l'11% de les necessitats energètiques del país.

Taula de continguts

[edita] Història

Ubicación
Ubicación

La construcció de la presa va començar l'any 1993 i és previst que duri 17 anys. El 6 de novembre de 2002 es va aconseguir tancar el curs del riu i el 2003 va començar a operar el primer grup de generadors. A partir de 2004 es van començara a instal·lar un total de 4 grups de generadors per any, fins completar la totalitat de l'obra.

El 21 de maig de 2006 es va acabar de construir la totalitat del mur de la presa, que es preveu que estarà finalitzada el 2009. Prop de d'1.900.000 persones van haver de ser reallotjades pel govern, principalment als nous i moderns barris de la ciutat de Chongquing.

El 6 de juny de 2006 es va derruir l'útim mur de contenció de la presa. .[1] [2] i

[edita] Característiques

Mapa de la presa
Mapa de la presa

La presa s'aixeca la riba de la ciutat de Yichang, a la provincia de Hubei. El futur embassament durà el nom de Sandouping, i tindrà unes reserves d'aigua de 39.000 milions de m³.   Comptarà amb 26 turbines de 700.000 kW cada una, equivalents a una potència de 18,2 gigavats (GW), generant en conjunt una energia elèctrica d'uns 84.000 milions de kWh a l'any.
La presa també té com a objectiu millorar les condicions del curs mig i inferior del riu, permetent controlar les inundacions i millorar la navegació fluvial.

L'obra, deixarà sota el nivell de les aigues un total de 19 ciutats i 326 pobles, una superfície de 630 km² de territori xinès, afectant -tal com s'ha esmentat, un total de 1.900.000 persones.

[edita] Controversia

La presa desde l'espai
La presa desde l'espai

El Banc Mundial, diverses Organitzacions no governamentals i alguns paisos han criticat l'obra des del principi, no només per l'impacte ambiental que suposarà, sinó també pels alts nivells de corrupció a l'hora de menester els fons, sobretot aquells fons destinats a la reubicació de les persones, la mes gran reubicació de la història deguda a causes de desenvolupament.

De fet, molts científics han estat en desacord amb la construcció del desenvolupament degut al gran impacte ambiental que representa. Dai Qing, escriptora i ecologista xinesa, va ser una de les primeres persones en aixecar la veu des de l'interior, iniciant les activitats de protesta amb la col·lecció de documents Yangtsé-Yangtsé!. Va ser detinguda durant bastants anys acusada de ser una de les instigadores de la protesta de Tiananmén, i el seu llibre fou prohibit.

La inundació de les terres provocarà tambñé grans pèrdues de reliquies ubicades al voltant del riu. Elements de l'era Paleolítica, restes fòssils, assentaments del Neolític, enterramnets ancestrals, tombes aristocràtiques i obres de les dinasties Ming i Qing, quedaran per sota del nivell de les aigües. A partir de l'any 1995 es va iniciar una carrera contra rellotge per tal de poder salvar el major nombre d'aquests elements

[edita] Referències

  1. Demolida la última barrera de la presa de las Tres Gargantas en 20 minutos
  2. Los ingenieros chinos vuelan el último muro de contención de la Presa de las Tres Gargantas en elmundo.es

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Presa de les Tres Gorges