[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Hesbol·là - Viquipèdia

Hesbol·là

De Viquipèdia

Bandera de Hesbol·là.
Bandera de Hesbol·là.

Hesbol·là (en àrab حزب الله [ħizbu'lːɑːh] "Partit de Déu"), transcrit també Hezbol·lah o Hizbollah, és un grup islàmic libanès amb un braç civil i un braç armat. Va ser fundat el 1982 per combatre l'ocupació israeliana del sud del Líban.

Hesbol·là és considerat, a gran part del món àrab i musulmà, com un legítim moviment de resistència. Al Líban, és un partit polític reconegut legalment que fins i tot ha arribat a formar part del govern. Tot i això, a causa dels seus atacs contra civils a Israel i del seu suport ideològic a altres organitzacions, com Hamàs o la Jihad Islàmica, és considerat pels Estats Units i per altres països occidentals una organització terrorista. La Unió Europea, per part seva, tan sols considera com a terrorista el seu braç armat.

Aquesta organització és, juntament amb Amal, la principal expressió política de la comunitat xiïta libanesa, el grup religiós més important del país.

Fundada amb el suport de l'Iran, Hesbol·là segueix la ideologia islamista xiïta que preconitzà l'aiatol·là Khomeini, líder de la Revolució Islàmica iraniana. L'objectiu de Hesbol·là és la implantació d'un Estat islàmic al Líban, si bé admeten que podria implantar-se únicament amb el consens de la població libanesa.

Imatge:Hassan-Nasrallah.jpg
El líder de Hesbol·là, Hassan Nasral·là.

A més a més del seu braç armat, el moviment compta amb una infraestructura civil que, de manera semblant al partit palestí Hamàs, proveeix la població de serveis socials, sanitaris i educatius. La seva campanya de reconstrucció Jihad al-Bina ha realitzat diversos projectes de desenvolupament econòmic i d'infraestructures a les àrees del Líban amb població majoritària xiïta. El suport amb què compta Hesbol·là entre la població xiïta s'expressa amb els vuit diputats que té l'organització al parlament del Líban, avui en dia, part del govern de coalició.

Hesbol·là compta amb un suport explícit per part de Síria, i conseqüentment es manifestà contra l'evacuació de les tropes sirianes després de l'anomenada Revolució del Cedre. Respecte a Israel, l'organizació no en reconeix la legitimitat i la seva retòrica apunta cap a la destrucció d'aquest estat.

El màxim líder de Hesbol·là és Hassan Nasral·là.

L'any 2000 s'hauria d'haver dissolt després de la retirada israeliana del sud del Líban, però a causa del gran poder acumulat continua operant, amb el llançament de míssils contra Israel.

L'any 2006, dos soldats de les forces armades israelianes desplegades als Alts del Golan (zona fronterera entre Israel, el Líban, Jordània i Síria) foren raptats en un atac per efectius de Hesbol·là. Aquest fet desencadenà la major ofensiva de l'exèrcit d'Israel des de l'Operació "Pau de Galilea" de l'any 1982. L'ofensiva, que acabà amb un acord internacional i treva, i que portà a la retirada completa de l'Exèrcit israelià de tot el territori libanès, no és respectat pel Hesbol·là, ja que fins avui, Hesbol·là se nega a donar cap senyal sobre els soldats raptats, ni permet que els visitin els emissaris de la Creu Roja, en contra de tots els acords internacionals.