[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Haplorí - Viquipèdia

Haplorí

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Haplorins
(Samiri sciureus)
(Samiri sciureus)
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Mammalia
Ordre: Primates
Subordre: Haplorrhini
Pocock, 1918
Famílies

Els haplorins (Haplorrhini del grec aploos, simple, i rhinos, nas), són un ample grup de primats entre els que s'inclouen els humans. S'anomenen així per què careixen d'una membrana al voltant de les narius (rinari) i de vibrisas al musell, al contrari que els primats estrepsirins com els lèmurs. Aquestes dues característiques apareixen també en molts d'altres mamífers: rates, gossos, etc. El rinari sol estar dividit horitzontalment en dues seccions i hi ha autores que consideren el solc de sota de la nariu dels haplorins un vestigi d'aquesta segmentació. Tots els haplorins posseeixen un úter de càmera única, a excepció dels tàrsids, que posseeixen un úter bicorne como els estrepsirins. Solen parir una única cria i el temps que passen amb ella és més llarg que el dels estrepsirins. El cos a més és més gran, posseeixen un major diàmetre cerebral i una visió més desenvolupada, distingint colors i arribant a ser quasi tots diurns.

[edita] Classificació i evolució

El omòmids, un grup extingit de prosimis, es considera més pròxim ala tàrsids que als estrepsirins, i se creu que serien els més antics haplorins. Es creu que els haplorins es varen separar dels estrepsirins fa 63 crons. La primera divisió en el clade cap als tàrsids es va produir en teoria fa 58.

La resta, els simis, inclou els platirins (micos del nou món) i els catarins. Fins fa poc es creia que ambdós llinatges s'havien separat a Àfrica, però actualment, amb els fòssils trobats al Pakistan de Bugtipithecus inexpectans, Phileosimias kamali i Phileosimias brahuiorum es replanteja aquesta asseveració.

[edita] Referències