[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Catarí - Viquipèdia

Catarí

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Catarins

Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Mammalia
Ordre: Primates
Subordre: Haplorrhini
Parvordre: Catarrhini
É. Geoffroy, 1812
Famílies

Cercopithecidae
Hylobatidae
Hominidae

Els catarins (Catarrhini) són un parvordre dels primats, una de les tres majors divisions del subordre del haplorins. Conté la família Cercopithecidae (Micos del vell món), els gibons o (Hylobatidae) i els Hominidae (homínids), que inclou els humans, ximpanzés, goril·les, bonobos iorangutans. Alguns compten els goril·les en la seva pròpia família anomenada Pongidae. Autors més antics describien els humans i els seus parents més propers extingits com a la seva pròpia família i es posaven els grans simis en la família Pongidae. Els altres haplorhins són els prosimis tarsius, que varen ser classificats com a strepsirhins, i els Platyrrhini (Micos del Vell Món), que viuen a Sud Amèrica.

Catarrhini vol dir nas petit, i el terme descriu les seves narius menudes. A diferència dels platyrrhini, són generalment diürns i les seves cues (si en tenen) no són prènsils. Tenen les ungles planes.

La seva fórmula dental és

2.1.2.3
2.1.2.3

Moltes espècies mostren un dimorfisme sexual considerable i no formen lligams de parella. La majoria, però no totes les espècies, viuen en grups socials. Són totes nadiues d'Àfrica i Àsia.

[edita] Classificació i evolució

Els simis i micos del vell món es varen separar dels del nou món fa uns 40 milions d'anys. La major divisió dels catarrhins es va donar fa uns 25 milions d'anys, amb els gibons separant-se dels homínids.

[edita] Referències

  • Colin Groves (2005-11-16). Wilson, D. E., and Reeder, D. M. (eds): Mammal Species of the World, 3rd edition, Johns Hopkins University Press, 152-184. ISBN 0-801-88221-4. 

[edita] Enllaç extern

Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ésser viu dins el projecte Wikispecies