[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Hans Georg Dehmelt - Viquipèdia

Hans Georg Dehmelt

De Viquipèdia

Premi Nobel
Premi Nobel de Física
(1989)

Hans Georg Dehmelt ( Görlitz, Alemanya 1922 ) és un físic i professor universitari nord-americà, d'origen alemany, guardonat amb el Premi Nobel de Física l'any 1989.

[edita] Biografia

Va néixer el 9 de setembre de 1922 a la ciutat de Görlitz, situada a l'estat alemany de Saxònia. Després de finalitzar els seus estudis l'any 1940 al Gymnasium zum Grauen Kloster, una escola de llatí de Berlin, es va enrolar voluntàriament al Wehrmacht, l'exèrcit alemany. L'any 1943 fou ordenat a entrar a la Universitat de Breslau per estudiar física, però el 1944 fou capturat a la Batalla de les Ardenes.

El 1946 fou alliberat d'un camp de presoners i va iniciar novament els seus estudis de física a la Universitat de Göttingen, on es va doctorar el 1950. Aquell mateix fou nomenat professor visitant de la Universitat de Duke, als Estats Units on s'establí definitivament. El 1955 es va convertir en professor assistent de la Universitat de Washington de Seattle, d'on fou nomeant professor titular el 1961, any en el qual aconseguí la nacionalitat nord-americana.

[edita] Recerca científica

En la seva estada a la Universitat de Duke Dehmelt aconseguí perfeccionar el dispositiu denominat parany de Penning, que creant un doble camp, un de magnètic fort i l'altre elèctric feble, aconsegueix empresonar els electrons i altres partícules amb càrrega. L'any 1973 aconseguí retenir i estudiar un electró aïllat, i després, el 1975, "refredar" les partícules reduint la seva energia per a amidar-les amb més precisió, i que actualment es coneix com parany de l'ió.

L'any 1989 fou guardonat amb la meitat del Premi Nobel de Física, que compartí amb Wolfgang Paul, pel desenvolupament del parany de l'ió. L'altra meitat del premi fou per Norman Foster Ramsey per les seves investigacions sobre mètodes oscilatoris que han estat usats en l'elaboració de rellotge atòmics.

[edita] Enllaços externs