[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Frank Sherwood Rowland - Viquipèdia

Frank Sherwood Rowland

De Viquipèdia

Premi Nobel
Premi Nobel de Química
(1995)

Franklin Sherwood Rowland ( Delaware, EUA 1937 ) és un químic i professor universitari nord-americà guardonat amb el Premi Nobel de Química l'any 1995.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Va néixer el 28 de juny de 1927 a la ciutat de Delaware, situada a l'estat nord-americà d'Ohio. Va estudiar química a la Ohio Wesleyan University, on es graduà el 1948, i posteriorment amplià els seus estudis a la Universitat de Chicago, on es doctorà el 1952. Realitzà estudis de postdoctorat a la Universitat de Princeton i a la Universitat de Kansas, i el 1964 fou nomenat professor de química a la Universitat d'Ivine a Califòrnia.

[edita] Recerca científica

Al costat de Mario J. Molina, a qui conegué a la Universitat d'Irvine, va realitzar un article per a la revista Nature on es formulava per primera vegada l'amenaça dels CFC o clorofluorocarbons en la destrucció de la capa d'ozó situada a l'atmosfera i els efectes d'aquests sobre el medi ambient i el canvi climàtic de la Terra.

L'any 1995 fou guardonat amb el Premi Nobel de Química, juntament amb Mario J. Molina i el químic neerlandès Paul J. Crutzen, pels seus treballs conjunts sobre la química de l'atmosfera, espcialment sobre la formació i descomposició de l'ozó.

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços externs