[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Francesc Xavier Vilà i Mateu - Viquipèdia

Francesc Xavier Vilà i Mateu

De Viquipèdia

Francesc Xavier Vilà i Mateu (Arenys de Mar, 1854 - Guam, Illes Mariannes, 1913), caputxí, bisbe d'Adra i vicari apostòlic de Guam.

Als 15 anys volgué ingressar als caputxins però eren clausurats des de 1835, de manera que s'embarcà cap a Amèrica. Entrà com a novici al Convent que tenia l'orde a Puerto Barrios, a Guatemala, però ben aviat, la revolució d'aquell país el desterrà als Estats Units, des d'on passà a França per continuar els estudis eclesiàstics.

El 1875 s'embarcà cap a les missions de l'Equador però arribà a Quito precisament l'endemà d'haver estat assassinat el president Gabriel Garcia Moreno. El 1877 rebé l'ordenació sacerdotal. A l'Equador es dedicà a treballs apostòlics, però aviat es ressentí la seva salut a causa del clima que posà en perill la seva vida.

El 1881 tornà a Arenys per refer-se i, al cap d'un any, fou nomenat Guardià dels Caputxins d'Arenys. També fou Guardià de Fuenterrabia, i dues vegades d'Arenys i del convent de Sarrià de Barcelona. El 1889 l'elegiren Definidor de l'Orde i Pare Provincial d'Aragó.

L'any 1900 fou nomenat Povincial de Catalunya i reelegit al cap de tres anys. Nou anys després, fatigat per una vida tan activa, el Capítol el destinà un altre cop al convent d'Arenys, on reformà la Casa, canvià vells altars de l'església i arranjà l'horta del Convent, per tal que els novicis tinguessin un bon lloc de recreació.

Aquí el sorprengué el nomenament de Bisbe d'Adra i Vicari Apostòlic de Guam (Illes Mariannes), i hagué de deixar Catalunya quan ja tenia cap a 60 anys.

El 1913 quan realitzava grans projectes per a aquella missió (construcció d'esglésies, col·legis..), morí inesperadament.