[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Francesc Frutos i Gras - Viquipèdia

Francesc Frutos i Gras

De Viquipèdia

Francesc Frutos a la seu d'Esquerra Unida, 2005
Francesc Frutos a la seu d'Esquerra Unida, 2005

Francesc Frutos i Gras (Calella, 1939) polític català, secretari general del Partit Comunista d'Espanya (PCE).

Va nèixer el 6 de setembre de 1939 a Calella, municipi del Maresme. Fill de pagesos, va treballar al camp fins els 25 anys. Va començar a la política com a sindicalista, a Safa, fàbrica tèxtil de Blanes. Hi va contribuir a organitzar el sindicat Comissions Obreres (CCOO), aleshores clandestí. El 1963 va ingressar al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC). Amb lloc a la direcció de CCOO, va participar a l'Assemblea de Catalunya i, a les primeres eleccions democràtiques, va entrar al Parlament de Catalunya com a diputat del PSUC. El 1981 va ser, durant poc temps, secretari general del PSUC. A començaments dels anys vuitanta, es va veure embolicat als problemes interns d'aquest partit i va traslladar la seva activitat política a Madrid, amb Gerardo Iglesias, secretari general del Partit Comunista d'Espanya (PCE).

Superat per Julio Anguita González a l'elecció del coordinador general d'Esquerra Unida (EU), va desenvolupar diversos càrrecs a la direcció i en va ser el número dos a les eleccions generals de 1996. Al desembre de 1998, va succeir Anguita a la secretaria general del PCE i, després de la malaltia d'aquell, al març de 2000, va ser triat per Esquerra Unida per la candidatura a la Presidència del Govern. Va protagonitzar l'acord per a aquells comicis amb el PSOE i la greu desfeta electoral d'EU, que va perdre la meitat dels seus electors. El 2002 va ser reelegit secretari general del PCE.

El 2003 va decidir deixar de ser diputat al Congrés de Diputats i no concórrer a les eleccions generals de 2004. Al juny de 2005 va tornar a ser reelegit secretari general del PCE, però va cedir algunes responsabilitats al nou President, Felipe Alcaraz.

Precedit per:
Antoni Gutiérrez Díaz
Secretaris Generals del PSUC
19811982
Succeït per:
Antoni Gutiérrez Díaz