[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Antoni Gutiérrez Díaz - Viquipèdia

Antoni Gutiérrez Díaz

De Viquipèdia

Antoni Gutiérrez Díaz (Premià de Mar, 1929 - Terrassa, 6 d'octubre de 2006) metge i pediatra català, més conegut per la seva activitat política. Se l'anomenava popularment el Guti.

El 1959 va entrar al Partit Socialista Unificat de Catalunya i a causa de la seva lluita antifranquista va ser detingut diverses vegades. El 1962, un consell de guerra el va condemnar a vuit anys de presó encara que més tard va ser multat i empresonat diverses vegades més. També va ser un dels membres més destacats de l'Assemblea de Catalunya i l'any 1977 el IV Congrés del PSUC el va nomenar secretari general.

El 1981 va renunciar al càrrec, però l'any següent, al VI Congrés del partit, va tornar a ser elegit secretari general i ho va ser fins el 1986. També va ser conseller de la Generalitat provisional presidida per Josep Tarradellas i diputat del Parlament espanyol, però va renunciar al seu escó a la cambra estatal per dedicar-se a la política del Principat.

L'any 1977 fou escollit diputat al Congrés dels Diputats, càrrec que va abandonar el desembre de 1978. Va ser diputat del Parlament de Catalunya del 1980 al 1987 i a partir de llavors ho va ser al Parlament Europeu per la coalició Esquerra Unida-Iniciativa per Catalunya. Va arribar a ser vicepresident de la cambra europea entre el 1994 i el 1999.

El 2 d'octubre del 2006 estava a Sant Jaume de Compostel·la, Galícia, en un congrès, va tenir una aturada cardiorespiratòria, va estar en un hospital ingressat en coma fins el 5 d'octubre, quan va ser traslladat a la Mútua de Terrassa. Va morir l'endemà, a l'edat de 77 anys.

Precedit per:
Gregori López Raimundo
Secretaris Generals del PSUC
19771981
Succeït per:
Francesc Frutos i Gras
Precedit per:
Francesc Frutos i Gras
Secretaris Generals del PSUC
19821986
Succeït per:
Rafael Ribó i Massó


[edita] Enllaços externs