Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Fr??d??ric Passy - Viquip??dia

Fr??d??ric Passy

De Viquip??dia

Fr??d??ric Passy
Fr??d??ric Passy
Premi Nobel
Premi Nobel de la Pau
(1901)

Fr??d??ric Passy ( Par??s, Fran??a 1822 - Neuilly-sur-Seine 1912 ) fou un economista i pol??tic franc??s que promogu?? el pacifisme, per la qual cosa va rebre el primer Premi Nobel de la Pau el 1901, junt amb Jean Henri Dunant.

[edita] Joventut i estudis

Va n??ixer el 20 de maig de 1822 a la capital francesa. La fam??lia de Passy col??laborava al servei civil franc??s, a on va ingressar com comptable al seu Consell d'Estat el 1844, despr??s d'haver estudiat dret. Posteriorment va retornar a la universitat per?? aquest cop per estudiar economia. El 1857 esdev?? economista de prestigi amb la publicaci?? dels seus assajos M??langes ??conomiques (o Barreges econ??miques). Seguirien moltes altres obres sobre economia, el treball, el desenvolupament, l'educaci??, la democr??cia... i pels seu treball el 1877 fou escollit membre de l'Acad??mie de Sciences Morales et Politiques. Els darrers anys de la seva vida, concretament el 1909, va publicar Pour la Paix (o Per la pau), una mena d'autobiografia centrada en les fites assolides per tal d'aconseguir la pau mundial.

[edita] Activisme social i ideol??gic

Passy va defensar el lliure comer??, per creure que portaria a les nacions a unir esfor??os, amb el resultat de fer desapar??ixer els conflictes armats. Amb aquesta mateixa finalitat, ??s a dir, per evitar una guerra entre Fran??a i Pr??ssia per la disputa de Luxemburg, va fundar la Ligue internationale et permanente de la paix (o Lliga internacional i permanent de la pau), que m??s tard esdevindria la Societ?? fran??aise pour l'arbitrage entre nations (o Societat francesa per l'arbitratge entre nacions), precedent de la Societat de Nacions i les Nacions Unides.

El 1881 Passy va ser escollit membre de la Cambra de Diputats, i durant els anys que va durar el seu c??rrec va defensar els treballadors, les pol??tiques anti-colonials, el desarmament, l'arbitratge dels conflictes internacionals i la pau internacional.

El 1888 els seu esfor?? condueix a una reuni?? entre parlamentaris brit??nics i francesos per discutir el concepte i l'abast de l'arbitratge, que m??s tard, i amb la participaci?? de m??s pa??sos, entre ells Espanya, portaria a la creaci?? de la Uni?? Interparlament??ria.

El 1901 reb?? el Premi Nobel de la Pau, al costat del fundador de la Creu Roja Jean Henri Dunant, pels seus treballs en favor de la pau i l'arbitratge entre pa??sos.

Mor?? el 12 de juny de 1912 a Neuilly-sur-Seine, prop de Par??s.

[edita] Enlla??os externs