Fixisme
De Viquip??dia
El fixisme ??s una teoria segons la qual tot all?? que existeix, incloent els ??ssers vius, no ha variat amb el pas del temps i s'observa, el dia d'avui, en la mateixa forma que ha presentat en el passat i que continuar?? mostrant en el futur. Aix??, el fixisme descriu la natura com una realitat definitiva i acabada en la qual els ??ssers vius constitueixen formes inalterables.
El fixisme s'oposa a l'evolucionisme.
Taula de continguts |
[edita] Fixisme i creacionisme
El fixisme est?? ??ntimament lligat al creacionisme, una teoria paral??lela segons la qual l'univers va ??sser creat per Deu, tal i com ??s en l'actualitat.
Els defensors del creacionisme daten la creaci?? de l'univers en una ??poca relativament propera, tot just fa uns quants milers d'anys. L'arquebisbe anglic?? James Ussher va calcular l'edat de la Terra, utilitzant el llibre del G??nesi com a principal font d'informaci??. Segons Ussher, la Terra va ser creada l'any 4.004 aC. , el 25 d'octubre a les nou del mat??.
[edita] Fixisme i biologia moderna
A la Gr??cia cl??ssica alguns pensadors presocr??tics, com Anaximandre de Milet (segle VI aC), havien intu??t la idea d'evoluci?? dels ??ssers vius. Tot i aix??, en el pensament occidental les teories fixistes varen gaudir de molt bona reputaci?? fins ben entrat el segle XIX.
Carl von Linn?? (1707-1778), el reconegut bot??nic suec que va assentar les bases de la taxonomia moderna, va ser un dels primers en desenvolupar formalment el fixisme, mantenint que les esp??cies havien estat creades de manera separada i independent i negant la possibilitat d'un origen com?? dels ??ssers vius. Cal dir, per??, que a mida que Linn?? va avan??ar en el seu treball va reconsiderar les seves idees fixistes, arribant incl??s a suprimir determinats textos en les darreres edicions de la seva obra.
El zo??leg i naturalista Georges Cuvier (1769-1832), impulsor de l'anatomia comparada i de la paleontologia, va ser un altre dels cient??fics il??lustres que es van posicionar a favor del fixisme. Cuvier va ser el pare de la teoria fixista coneguda com catastrofisme, formulada per explicar la diversitat dels organismes i de les troballes f??ssils que contradeien el fixisme.
Segons Cuvier la Terra havia estat poblada per col??leccions independents d'organismes vius, producte de diversos actes creadors els quals alternaven amb per??odes de grans cat??strofes, com el diluvi universal de la B??blia, durant els quals la major part de les esp??cies existents desapareixien.
[edita] El fixisme en l'actualitat
En la primera meitat del s. XIX es van produir les pol??miques m??s airades entre fixistes i evolucionistes, fins que el fixisme va ser desbancat per l'aparici?? del darwinisme.
El fixisme ??s una teoria sense fonament cient??fic la qual no suporta un an??lisi rigor??s. Actualment s??n moltes les evid??ncies de l'evoluci?? que desmunten qualsevol teoritzaci?? de caire fixiste. Part d'aquestes evid??ncies es generen a partir de la investigaci?? en camps com l'estratigrafia o la paleontologia.
En aquest sentit resulten igualment determinants els estudis sobre l'edat de la Terra, impulsats en un primer moment pels ge??legs Hutton i Lyell. Aquests estudis porten a estimacions molt allunyades de les proposades per l'arquebisbe Ussher (4.600 m.a. segons les t??cniques modernes de dataci??),