[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Creacionisme - Viquipèdia

Creacionisme

De Viquipèdia

La creació de la vida de G. Doré
La creació de la vida de G. Doré

El creacionisme és una creença religiosa segons la qual l'univers i totes les coses han estat originats per un acte creador. El creacionisme va ser acceptat pràcticament fins a finals del segle XIX i fins i tot, el dia d'avui, compta amb seguidors.

Taula de continguts

[edita] Teistes i deistes

Entre les files creacionistes existeixen dos tipus d'adeptes:

  • els teistes, els quals creuen en els llibres sagrats revelats i en la intervenció de Déu en les qüestions humanes a través de profetes i missatgers
  • els deistes, els quals rebutgen la religió organitzada i argumenten que Déu és el creador del món però que no intervé de forma alguna en els quefers del món

[edita] Les creences creacionistes

A més de la diferenciació entre teistes i deistes es poden seguir altres criteris d'ordenació de les diverses creences relacionades amb el creacionisme, les quals responen a dos esquemes bàsics:

  • El creacionisme de la Terra jove defensa la interpretació literal de la Bíblia i considera que la Terra no té més de 6.000 anys d'existència. Entre els adeptes dels creacionistes de la Terra jove existeixen tres grups: els que defensen que Déu va dirigir l'evolució durant un període curt, els que rebutgen totalment l'evolució dels éssers vius i els que neguen l'evolució humana, però accepten l'evolució de la resta dels éssers vius.
  • El creacionisme de la Terra vella admet l'edat real de la Terra. Aquest segon esquema es subdivideix en dos grups: el d'aquells que creuen que Déu va crear l'univers una sola vegada i després el va abandonar i el d'aquells que creuen en una creació progressiva de l'univers. Entre aquests últims hi ha els qui defensen que Déu va crear les primeres espècies i després va dirigir la seva evolució i els que creuen que, un cop Déu va crear les primeres espècies, aquestes varen evolucionar per elles mateixes.

Aquest són els grups principals de teories creacionistes les quals es ramifiquen, una vegada i una altra, atenent a una gran diversitat de criteris.

El disseny intel·ligent és, entre les teories creacionistes, una de les més populars en l'actualitat. Es tracta d'una reformulació del creacionisme pensada per dotar a les idees creacionistes d'una aureola científica i promoure així la seva difusió a les escoles i universitats.

[edita] Ciència i religió

La ciència, com a tal, no pot donar suport als mites i dogmes basats en el no res que sovint es defensen des del creacionisme. Tot i així, la ciència no s'oposa a la fe, ni a la creença en Déu. No hi ha necessitat de plantejar cap conflicte entre ciència i religió. De fet han existit i existeixen científics que han manifestat públicament creences religioses. El problema sorgeix quan des de la religió es neguen els fets observables a la naturalesa i evidenciats de manera objectiva per la rigorosa metodologia científica.

Pierre Teilhard de Chardin (1881-1955), paleontòleg i filòsof francès i membre de l'ordre dels jesuïtes, va aportar una personal i original visió de l'evolució, la qual ha estat considerada un intent de conciliació entre el creacionisme cristià i la teoria de l'evolució tal com s'entén en l'actualitat.

[edita] Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Creationism