[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Fesol - Viquipèdia

Fesol

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Mongeta-fesol
Planta amb tavelles inmadures
Planta amb tavelles inmadures
Classificació científica
Regne: Plantae
Divisió: Magnoliophyta
Classe: Magnoliopsida
Ordre: Fabales
Família: Fabaceae
Subfamília: Faboideae
Tribu: Phaseoleae
Gènere: 'Phaseolus'
Espècie: ''P. vulgaris''
Nom binomial
Phaseolus vulgaris
L.

La mongeta o fesol (de nom científic Phaseolus vulgaris) és la llavor o tavella de la mongetera, planta conreada de la família de les Fabaceae o lleguminoses.

És d'origen americà i té molta variabilitat en formes colors i mides. Pertany al gènere "Phaseolus" com altres espècies conreades entre elles la Phaseolus lunatus anomenada "mongeta de Lima" i a la qual pertany el garrofó ingredient típic de les paelles valencianes. De l'espècie Phaseolus coccineus és el "Fesol Fava de Sóller".

Bajoques bullides.
Bajoques bullides.

Les mongeteres poden ser enfiladisses o de mata baixa segons la varietat, es poden menjar pel gra sec o per les tavelles verdes anomenades bajoques o bajoquetes al País Valencià. És una planta anual de fulles simples de color verd fosc i flors blanques. Es conrea en l'època càlida de l'any i és de ràpid creixement. Es fa en regadiu o secans frescs. També es fan en hivernacle per collir a l'hivern.

En gastronomia és l'ingredient principal de l'"arròs amb fesols i naps" valencià. De Catalunya n'és típica la varietat del "Ganxet" blanca, grossa i de forma molt ronyonada.

En els països desenvolupats disminueix molt el consum de les mongetes malgrat que són molt nutritives amb més d'un 20% de proteïna i menys del 2% de greixos.

Segons la FAO la superfície mundial de mongeteres és d'unes 27 milions d'hectàrees i és la principal font de proteïna d'alguns països d'Amèrica Central.

[edita] Varietats

Diversitat de fesols secs.
Diversitat de fesols secs.
mongetera amb tavelles
mongetera amb tavelles
Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ésser viu dins el projecte Wikispecies
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Mongetes o Fesols