[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Fernando Pessoa - Viquipèdia

Fernando Pessoa

De Viquipèdia

Retrat de Fernando Pessoa fet per João Luiz Roth.
Retrat de Fernando Pessoa fet per João Luiz Roth.


Fernando António Nogueira Pessoa (Lisboa, 13 de juny de 1888 — Lisboa, 30 de novembre de 1935), mes conegut com Fernando Pessoa, va ser un poeta i escriptor portuguès.

És considerat un dels majors poetes de llengua portuguesa, a un nivell comparable al de Luís Vaz de Camões. El crític literari Harold Bloom el va considerar, al costat de Pablo Neruda, el poeta més representatiu del segle XX. Per haver viscut la major part de la seva joventut a Sud-Africa, l'anglès també té un destacat paper en la seva vida, amb Pessoa traduint, escrivint, treballant i estudiant l'idioma. Va tenir una vida discreta, en la qual es dedicà al periodisme, a la publicitat, al comerç i principalment, a la literatura, on es desdoblà en diverses personalitats conegudes com heterònims. La figura enigmàtica en la qual es tornà, movimenta gran part dels estudis sobre la seva vida i obra, a rel del fet que és un dels majors autors de l'heteronímia.

Morí de problemes hepàtics als 47 anys a la mateixa ciutat que el va veure néixer, essent la seva ultima frase escrita en llengua anglesa: "I know not what tomorrow will bring... ".

Chevalier de Pas fou el primer heterònim de l'escriptor i poeta portuguès. Va sorgir el 1894, quan Pessoa tenia només 6 anys. Aquesta fou una època torbadora a la seva vida, ja que el 13 de juliol de 1893 havia perdut el seu pare i un any després perderia el seu germà, de sols un any d'edat.[1]

Taula de continguts

[edita] Biografia

Se depois de eu morrer, quiserem escrever a minha biografia,
Não há nada mais simples.
Tem só duas datas - a da minha nascença e a da minha morte.
Entre uma e outra todos os dias são meus.
Fernando Pessoa/Alberto Caeiro; Poemas Inconjuntos; Escrit entre 1913-15; Publicat per Atena nº 5, Febrer de 1925
Si despres de morir, volguessiu escriure la meva biografia,
No hi ha res mes simple.
Nomes teniu dues dates - la de naixament i la de mort.
Entre una i altre els dies son meus.
Fernando Pessoa/Alberto Caeiro; Poemas Inconjuntos; Escrit entre 1913-15; Publicat per Atena nº 5, Febrer de 1925

[edita] Juventut a Durban

Placa de São Carlos.
Placa de São Carlos.

A les tres i vint de la tarda del 13 de juny de 1888 neixia a Lisboa, capital portuguesa, Fernando Pessoa. El part va ocòrrer al passadís esquerra del num. 4 de la Plaça de São Carlos, davant de l'òpera de Lisboa (Teatre de São Carlos). El seu pare era funcionari públic del Ministeri de Justícia i crític musical del «Diário de Notícias», Joaquim de Seabra Pessoa (38), natural de Lisboa; la seva mare Maria Magdalena Pinheiro Nogueira Pessoa (26), natural de l'Illa Terceira (Açores). Vivien amb ells la seva àvia Dionísia, dement mental i les seves dues filles, Joana i Emília.

Fou batejat el 21 de juliol a l'Església dels Martirs, a Chiado (Lisboa). Els seus padrins van ser la seva tia Anica (Ana Luísa Pinheiro Nogueira, tia materna) i el General Chaby. La raó per escollir el nom de Fernando António es troba relacionat amb Sant Antoni de Lisboa: la seva família reclamava un vincle genealògic amb Fernando' de Bulhões, nom de baptisme de Sant Antoni de Lisboa. Aquest dia, que tradicionalment és considerat consegrat a Lisboa, és precisament el 13 de juny, dia en que Fernando Pessoa va nèixer.

La seva infància i adolescència van estar marcades per fets que l'influenciaren posteriorment. A les 5 del mati del 24 de juliol de 1893, el seu pare mor als 43 anys d'edat víctima de tuberculosi. El Diário de Notícias en fa ressó aquell mateix dia. Joaquim de Seabra Pessoa va deixar el jove Fernando quan sols tenia cinc anys, la seva mare i el seu germà Jorge que moriria l'any següent sense haver-se completat un any de la mort del seu pare. La mare, per causa d'aquests dramàtics fets, es veu obligada a subhastar part del mobiliari i la família es muda a una casa mes modesta, el corredor 3 del num. 104 del carrer Sant Marçal. És també en aquest període que sorgeix el seu primer pseudònim, Chevalier de Pas, fet relatat pel propi Fernando Pessoa en una carta a Adolfo Casais Monteiro de 1935 en que parla extensament sobre l'origen dels heterònims. Encara al mateix any crea el seu primer poema, un vers curt com a infantil epígraf de À Minha Querida Mamã (A la meva estimada mama). La seva mare es casa per segona vegada el 1895 per interès, a l'església de São Mamede a Lisboa, amb el comandant João Miguel Rosa, cònsul de Portugal a Durban (Sud-Àfrica), el qual havia conegut ja feia un any. A l'Africa, Pessoa demonstraria posseir habilitats per la literatura ja des de petit.

El Padrastre i la Mare.
El Padrastre i la Mare.


[edita] Cronologia

1888: El juny neix Fernando António Nogueira Pessoa; el juliol es batejat.
1893: El gener neix el seu germà Jorge; el pare mor de tuberculosi el 13 de juliol; la família és obligada a donar part dels seus bens.
1894: El mes de gener, el seu germà Jorge mor; crea el seu primer heterònim; João Miguel Rosa és nomenat consul interí a Durban (Sud-Àfrica).
1895: El juliol escriu el seu primer poema i João Miguel Rosa marxa cap a Durban; la mare es casa amb ell el desembre per precaució.
1896: El 7 de gener és reconegut el passaport de la mare i marxen cap a Durban, a Sud-Àfrica; neix Henriqueta Madalena, germana del poeta, el 27 de novembre.
1897: Fa un curs primari al West Street. Al mateix institut, fa la primera comunió.
1898: Neix, el 22 d'octubre, la seva segona germana, Madalena Henriqueta.
1899: Ingressa a Durban High School a l'abril; cria el pseudònim Alexander Search.
1900: El gener, neix el tercer fill de la casa, Luís Miguel; el juny, Pessoa passa per la Form III i és premiat en francès.
1901: El juny aprova el Cape school High Examination, mor Madalena Henriqueta i começa a escriure les primeres poesies en anglès; a l'agost, marxa amb la família per fer una visita a Portugal.
1902: El gener neix, a Lisboa, el seu germà João Maria; el juny la família retorna a Durban; el setembre retorna sol cap a Durban.
1903: Se sotmet a l'examen d'admissió a la Universitat del Cap, traient les millors notes en anglès i guanyant, així, el Premi Reina Victòria.
1904: A l'agost neix la seva germana Maria Clara i el desembre acaba els seus estudis a Sud-Àfrica.
1905: Marxa definitivament cap a Lisboa, on passa a viure amb la seva àvia Dionísia. Continua escrivint poemes en anglès.
1906: Es matricula, a l'octubre, en el Curs Superior de Lletres. La mare i el padrastre retornen a Lisboa i Pessoa torna a viure amb ells. Mor, a Lisboa, la seva germana Maria Clara.
1907: La família retorna una vegada més a Durban. Pessoa passa a viure amb la seva àvia. Desisteix del Curs Superior de Lletres. A l'agost mor la seva àvia. Durant un curt període, estableix una tipografia.
1908: Comença a treballar com a corresponsal a l'estranger en editorials comercials.
1910: Escriu poesia i prosa en portuguès, anglès i francès.
1912: Pessoa publica a la revista Águia el seu primer article de crítica literaria. Idealitza Ricardo Reis.
1913: Intensa producció literària. Escriu O Marinheiro(El Mariner).
1914: Cria els heterònims Álvaro de Campos, Ricardo Reis i Alberto Caeiro. Escriu poemes de O Guardador de Rebanhos (El Pastor) i també Livro do Desassossego (Llibre del desassossec).
1915: Surt el març el primer número d'Orpheu. Pessoa "mata" Alberto Caeiro.
1916: El seu amic Mário de Sá-Carneiro es suïcida.
1918: Pessoa publica poemes en anglès, ressenyats destacadament al diari "The Times".
1920: Coneix Ophélia Queiroz. La seva mare i els germans tornen a Portugal. A l'octubre, atravessa una gran depressió, que el fa pensar en internar-se en un centre de salut mental. Talla amb Ophélia.
1921: Funda l'editorial Olisipo, on publica poemes en anglès.
1924: Apareix la revista "Atena", dirigida per Fernando Pessoa i Ruy Vaz.
1925: Mor a Lisboa la mare del poeta, el 17 de març.
1926: Dirigeix amb el seu cunyat la "Revista de Comércio e Contabilidade" (Revista de Comerc i Comptabilitat).
1927: Passa a col·laborar a la revista "Presença".
1929: Torna a relacionar-se amb Ophélia.
1931: Trenca novament amb Ophélia.
1934: Publica Mensagem (Missatge).
1935: El 29 de novembre, és internat amb diagnòstic de còlic hepàtic. Mor el dia 30 de novembre.

[edita] Veure també

  • Modernisme
  • Literatura moderna
  • Poesia moderna
  • Heteronímia
  • Revista Orpheu
  • João Gaspar Simões
  • Mário de Sá-Carneiro
  • António Botto
  • José Sobral de Almada Negreiros
  • Ângelo de Lima
  • Luis Filipe B. Teixeira
  • Universitat Fernando Pessoa
  • Joaquim de Seabra Pessoa
  • Maria Magdalena Pinheiro Nogueira
  • Antonio Tabucchi

[edita] Referències

  1. thisiswhoiam.wordpress.com/fernando-pessoa-cronologia/chevalier-de-pas/ Thisiswhoiam.wordpress]