[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Febre groga - Viquipèdia

Febre groga

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Virus del la febre groga
Microfotografia de virions de la febre groga (234.000x)
Microfotografia de virions de la febre groga (234.000x)
Classificació vírica
Grup: Grup IV ((+)ssRNA)
Família: Flaviviridae
Gènere: Flavivirus
Espècie: Virus de la febre groga
Febre groga
Classificació i recursos externs
ICD-10 A95.
ICD-9 060
eMedicine med/2432  emerg/645
Viquipèdia:Avís mèdic
AVÍS MÈDIC
Aedes aegypti, el principal transmissor del virus de la febre groga.
Aedes aegypti, el principal transmissor del virus de la febre groga.
Zones endèmiques de febre groga a l'Àfrica.
Zones endèmiques de febre groga a l'Àfrica.
Zones endèmiques de febre groga a Sud-amèrica.
Zones endèmiques de febre groga a Sud-amèrica.

La febre groga és una malaltia vírica endèmica a zones d'Àfrica i Sud-amèrica, causada per un flavivirus transmès per un mosquit, i caracteritzada pels símptomes hemorràgics i la icterícia.

Taula de continguts

[edita] Epidemiologia

El causant de la malaltia és el virus de la febre groga, un arbovirus de la família dels flavivirus, un virus ARN de cadena senzilla i positiva.

El vector que transmet el virus a l'ésser humà és un mosquit, l'Aedes aegypti, i altres espècies del gènere Aedes (com A.simpsoni, A. africanus) a l'Àfrica, i també dels gèneres Haemagogus (a Sud-Amèrica) i Sabethes. Aquests mosquits solen viure per sobre dels 1300 metres d'altitut, i com gairebé tots els mosquits, abunden en zones amb aigües estancades. Les picades dels Aedes solen tenir lloc durant el dia, i transmeten el virus a través de llur saliva.

En un percentatge molt variable dels malalts (5% al 50%, segons la situació epidèmica), la defunció hi esdevé. Segons l'OMS, cada any emmalalteixen 200.000 persones sense vacunar i en moren 30.000.

A Espanya i a gran part de la Unió Europea, la febre groga és una malaltia de declaració obligatòria.

[edita] Clínica

El període d'incubació oscil·la generalment entre els 3 i els 10 dies. Durant aquest temps, el virus passa de la sang al sistema limfàtic, i d'allà passa a òrgans vitals a on s'hi estableix.

Al començament, esdevé una manifestació clínica aguda i lleu, caracteritzada per febre elevada, calfreds i cefalea. També poden presentar-s'hi miàlgies, nàusees i vòmits. Aquesta presentació és poc específica i només pot fer sospitar de febre groga en zones endèmiques i en brots epidèmics. Al cap d'un a tres dies, els símptomes solen desaparéixer, o pot empitjorar a la forma greu. Un signe clínic clàssic és l'anomenat signe de Faget, caracteritzat per bradicàrdia més febre elevada. Al començament també pot haver-hi leucopènia i neutropènia.

La forma greu o clàssica comença com la forma lleu, però a més s'hi presenta un quadre hemorràgic, detectable per l'epistaxi, la gingivorràgia i l'hematemesi (de fet, la febre groga és coneguda com "vòmit negre" -vómito negro-, degut al color del vòmit plé de sang coagulada). La febre pot remetre, però posteriorment reapareix acompanyada d'icterícia, és a dir, la grogor de la pell que dóna nom a la malaltia. Pot haver-hi insuficiència hepàtica o insuficiència renal amb proteïnúria.

[edita] Diagnòstic

El diagnòstic en zones endèmiques s'estableix a partir de les dades clíniques:

  • Aïllament de l'agent causal.
  • Detecció de l'antigen en fluids o teixits.
  • Seroconversió per inhibició de l'aglutinació, neutralització o enzimoimmunoanàlisi en una persona que no té antecedent de vacunació recent. Cal descartar-hi reaccions creuades amb altres flavivirus.

[edita] Tractament

No existeix tractament eficaç contra la febre groga. En els casos greus està indicat el tractament simptomàtic (transfusions, diàlisi, etc.).

[edita] Profilaxi

La profilaxi es pot dur a terme amb diferents mitjans, sovint utilitzats de forma sinèrgica:

  • Vacuna: eficaç des dels 10 dies fins els 10 anys després d'administrada. La població susceptible de ser vacunada sol ser la indígena de les zones endèmiques, i la turista cap a aquelles. Desenvolupada a partir de les investigacions del premi Nobel Max Theiler , i per l'investigador cubà Carlos Finlay.
  • Mesures d'aïllament dels mosquits: roba protectora, repel·lents, mosquiteres, etc.
  • Mesures de desinsectació i programes de control dels mosquits.

[edita] Història

La febre groga ha tingut un paper rellevant al llarg de la història d'Àfrica, Amèrica i Europa. S'han reportat epidèmies històriques com les de l'Imperi romà als anys 541 a 549, a l'Havana cubana entre 1762 i 1763, a Philadelphia el 1793, a Haití el 1802 (fent estralls entre les tropes franceses en plena revolució haitiana), Norfolk el 1855, etc.

Alguns brots epidèmics reportats al llarg del segle XX:

[edita] Enllaços externs