Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Fam??lia Haro - Viquip??dia

Fam??lia Haro

De Viquip??dia

Diego Llopes V de Haro. Monument a Bilbao, amb escultura obra de Mari?? Benlliure
Diego Llopes V de Haro. Monument a Bilbao, amb escultura obra de Mari?? Benlliure

Els Haro foren una fam??lia que va governar el senyoriu de Biscaia. Va prendre el nom del poble d'Haro, a la Rioja, repoblat pel senyor del territori D??dac I el Blanc cap a comen??aments del segle XII.

El llinatge, inicialment independent, apareix com a vassall de Castella i Navarra des del segle X al XII. Cap al 1210 s???imposa definitivament Castella. La fam??lia es va extingir en la seva branca principal i el senyoriu va anar a parar a l'infant Joan de Castella que era descendent de Llop D??az de Haro IV el d'Alfaro. Joan va ser proclamat rei de Castella (Joan I de Castella) i el senyoriu es va unir a la corona castellana (1379).

Una altra l??nia descendent de Llop D??az de Haro III (1254-1289) va originar la branca dels marquesos del Carpio (1559) i despr??s ducs (1699). Dos membres d'aquest llinatge varen governar a N??pols: Garc??a de Haro y Guzm??n, fill del cinqu?? marqu??s, va exercir com a virrei del 1653 al 1658; i M??ndez de Haro-Guzm??n y de Arag??n-Cardona-C??rdoba, fill de l'anterior, ho va ser del 1683 al 1687.