Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Extermini de X??tiva - Viquip??dia

Extermini de X??tiva

De Viquip??dia

L'extermini de X??tiva ??s l'intent per part del rei borb?? Felip V d'esborrar f??sica, hist??rica i jur??dicament, la ciutat de X??tiva.

Aquesta expressi??, "extermini", va ser utilitzada pels valencians per a X??tiva abans que s'aplicara a l'intent d'eliminaci?? per part dels nazis de diferents grups humans com els jueus, els eslaus, els dissidents pol??tics, etc. Aix?? ho prova, per exemple, el t??tol del llibre publicat per Ventura Pascual i Beltran el 1925: Datos para la hist??ria del Exterminio de J??tiva en la guerra de Sucesi??n on s'apleguen els testimonis escrits en castell?? i catal?? sobre el tema.

L'extermini de X??tiva tingu?? com a funci?? donar un c??stig exemplar que atemorira a la resta de valencians i propiciara la seua submissi?? davant les forces borb??niques durant la Guerra de Successi??. Tot i que ??s cert que hi hagu?? altres incendis, com Quart de Poblet o Vila-real, el que resulta noved??s no sols en la Guerra de Successi??, sin?? en la hist??ria d'Europa, ??s l'intent d'esborrament no sols f??sic, sin?? hist??ric, jur??dic i, fins i tot metaf??ric d'una poblaci??. El motiu pel qual es tri?? X??tiva ??s doble:

  • per un costat per la seua forta resist??ncia davant les tropes borb??niques de D'Asfeld i
  • per un altre per tractar-se de la segona ciutat del Regne de Val??ncia i per tindre llavors un valor simb??lic afegit pel que representava per a tots els valencians: Castigant a X??tiva, es castigava a tots els valencians.

Les paraules del mateix Felip V s??n il??lustratives:

"L'obstinada rebel??lia amb qu?? fins als termes de la desesperaci?? varen resistir l'entrada de les meues armes els ve??ns de la ciutat de X??tiva, per a fer irremissible el crim de la seua perjura infidelitat desatenent la benignitat amb qu?? repetides vegades els vaig flanquejar el perd??, vaig emprar la meua just??cia a manar-la arru??nar per a extingir la seua mem??ria, com es va executar per a c??stig de la seua obstinaci??, i escarment dels que intentessin seguir el seu mateix error."[1]

Aix??, despr??s del setge de X??tiva i durant i despr??s l'assalt i el saqueig, no sols s'agred?? a la mil??cia, als maulets i als miquelets que la defensaven (cosa normal en una confrontaci?? b??l??lica), sin?? tamb?? a poblaci?? civil indefensa. Arran dels informes que els seus generals Berwick i D'Asfeld li havien elevat, Felip V signa l'ordre d'incendiar X??tiva, que fou executada el 17 de juny de 1707. Uns dies abans, els supervivents capturats havien estat trets de la ciutat per la for??a i deportats a Castella, i es valor??, fins i tot, la possibilitat de deportar-los a les ??ndies. Molts d'ells moriren durant la deportaci??.

Durant l'incendi, les tropes castellanes que l'executaren, comandades pel brigadier Chaves, van posar especial cura en la destrucci?? d'edificis oficials de la ciutat. Aix??, l'edifici g??tic del consistori xativ?? qued?? completament en ru??nes, i amb ell es cremaren tots els arxius municipals, els quals no sols ho eren de la ciutat sin?? de la Governaci?? de X??tiva ("Governaci?? dell?? lo X??quer"), amb la qual cosa es perd?? gran part del bagatge documental del Regne de Val??ncia.

Una vegada acabat l'incendi i despoblada la ciutat, Felip V d??na l'ordre de crear-ne una nova i "fidel??sima" (sic) que es diguera Colonia Nueva de San Felipe. Aquesta poblaci?? nova duria el nom del rei que la creava i no havia de tindre cap tipus de vinculaci?? amb l'anterior. Aix?? es pensava omplir-la amb poblaci?? nova o amb els (ex-)xativins pro-borb??nics que pugueren demostrar la seua fidelitat. Per a aquesta ciutat es crearen unes noves ordenances i Macanaz encomana un disseny arquitect??nic i urban??stic de nova planta. El qual, una vegada enllestit, requeria enderrocar tot el quedava de la ciutat (llevat dels edificis religiosos) per tal de poder edificar la nova. Al respecte es crearen les companyies de cavar a partir dels habitants dels pobles ve??ns que tenien com a funci?? enderrocar les cases de X??tiva, per?? a les quals s'anim?? a emportar-se tot el que trobaren.

Aix?? les coses, la ciutat fou cremada, enderrocada i sotmesa a la rapinya, i la seua poblaci?? assassinada o deportada.

La cosa no acab?? aqu??, per??, ja que el nom de X??tiva fou substitu??t a tots els mapes i documents oficials pel de San Felipe. Fins i tot, fou eliminat dels mapes la denominaci?? Illa de X??tiva que, fins a aleshores s'havia aplicat a l'illa gran de Terra del Foc. Passant aix??, no sols d'una eliminaci?? f??sica i jur??dica, sin?? tamb?? a una eliminaci?? metaf??rica, ling????stica.

Val a dir que la mancan??a de pressupostos i la caiguda en desgr??cia de Macanaz impediren l'enderrocament total i la realitzaci?? de la nova planta urban??stica de San Felipe. A m??s, tot i que X??tiva estigu?? despoblada durant gran part del segle XVIII, una part de l'antiga poblaci?? an?? retornant amb el temps i, finalment, gr??cies sobretot a Joaquim Lloren?? Villanueva, la ciutat recuper?? el seu nom amb les Corts de Cadis.

El 2007, es van realitzar diferents actes commemoratius del 300 aniversari de l'incendi i extermini de X??tiva. Entre d'altres un gran nombre de xativins vinculats al m??n de la cultura va signar el Manifest de X??tiva 1707-2007.

[edita] Vegeu tamb??

[edita] Refer??ncies

  1. ??? http://www.levante-emv.com/secciones/noticia.jsp?pRef=3689_5_357001__Opinion-genocidi-cultural-lingistic