[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Evangeli segons Marc - Viquipèdia

Evangeli segons Marc

De Viquipèdia

Sant Marc escrivint l'Evangeli
Sant Marc escrivint l'Evangeli

L'evangeli segons Marc és un dels quatre evangelis canònics, acceptats per l'església. Narra la història de Jesús de Natzaret. va ser composat entre els anys 65 i 70, fet que el converteix en el testimoni més antic del cristianisme.

Sembla que aquest evangeli és una de les fonts principals dels altres evangelis (especialment dels de Lluc i Mateu, els tres formen els anomenats evangelis sinòptics).

El seu públic primordial són els pagans (sobretot les comunitats hel·lenístiques de l'Imperi Romà), perquè aclareix termes i costums jueus, donant els equivalents grecs, a banda de contenir alguns errors que mostren que no era un home palestí.

Taula de continguts

[edita] Fets que narra

Es dóna molta importància als poders de Jesús per guarir o fer miracles. No apareix la infantesa ni els fets posteriors a la resurrecció (en la redacció original, sí en un afegitó tardà), perquè es vol centrar en els fets de Jesús i en la seva resurrecció.

Hi ha un escrit anomenat evangeli secret de Marc que narra els fets des d'una òptica romana. Alguns estudiosos afirmen que està recollit pel mateix autor de l'evangeli segons Marc, però no està clar.

[edita] Autoria

No hi han probes definitives sobre qui fou l'autor d'aquest evangeli. El text no inclou cap indicació sobre la seva autoria.

La tradició cristiana, ha atribuït l'evangeli a Marc, deixeble de Sant Pere personatge esmentat en les epístoles de Pau de Tars (concretament en Col 4,10), en els Fets dels Apòstols (Fets 12,12-25; Fets 13,15; Fets 15,37), a on és presentat com company de Pau. [1] i en la primera epístola de Pere, que l'anomena "Fill meu" (1 Pere 5:13)

[edita] Data de composició

La majoria dels estudiosos bíblics[2][3] data la redacció d'aquest evangeli, en el seu estat actual, entre els anys 65 i 75.

Segons la teoria de las dues fonts, es creu que Marc es l'evangeli més antic, i que fou utilitzat com a font per Mateu i Lluc, escrits, segons es creu, entre els anys 80 i 100. Varis autors consideren que el més probable es que fos compost avanç de l'any 75.

Alguns erudits, han proposat dates més primerenques, m'entres que d'altres el daten en èpoques tan tardanes com la Rebel·lió de Bar Kojba. La teoria de la datació primerenca rebé un cert impuls quant el erudit català Josep O'Callaghan Martínez afirmà que el papir 7Q5, descobert a Qumram, era un fragment del evangeli de Marc. De ser certa aquesta hipòtesis, el evangeli de Marc podria ser anterior al any 50.

[edita] Vegeu

[edita] Referències

  1. Antonio Piñero, op. cit., p. 340.
  2. Theissen, Gerd, y Merz, Annette: El Jesús histórico; p. 45.
  3. Brown, Raymond E., Introducción al Nuevo Testamento.