[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Evangeli segons Joan - Viquipèdia

Evangeli segons Joan

De Viquipèdia

Sant Joan Evangelista, per Carlo Crivelli, c. 1475.
Sant Joan Evangelista, per Carlo Crivelli, c. 1475.

L'evangeli segons Joan és el darrer dels evangelis canònics i el que més s'allunya de la versió dels altres tres (anomenats evangelis sinòptics). S'ha atribuït a Sant Joan Evangelista (deixeble de Jesús) però per la data de composició (al voltant de l'any 100) és impossible, probablement va ser obra d'una comunitat cristiana fundada per aquest apòstol.

Està dirigit a les comunitats cristianes i és l'evangeli que fa més èmfasi en aspectes místics i espirituals. Per això s'ha dit que és la versió més "difícil". L'autor va escriure també l'Apocalipsi.


[edita] Fets que narra

No usa els altres evangelis com a font, sinó altres manuscrits, la majoria perduts. Té una visió més negativa que els altres evangelis sobre els jueus. Dóna especial importància a l'Esperit Sant. Alguns estudiosos hi han identificat elements gnòstics. L'apòstol Tomàs (símbol dels que dubten) cobra un paper molt rellevant en l'aparició de Jesús després de la mort.

[edita] Manuscrits

El manuscrit P52 de la bibliothèque Ryland, datat avanç del 125 es el mes antic fragment de l'evangeli segons Sant-Joan.
El manuscrit P52 de la bibliothèque Ryland, datat avanç del 125 es el mes antic fragment de l'evangeli segons Sant-Joan.

El mes antic manuscrit conegut del nou testament es un fragment de l'evangeli segons Sant-Joan. Aquest fragment de papir, de la talla d'una targeta de crèdit fou descobert a Egipte el 1920 i roman conservat a la biblioteca John Rylands de Manchester, sota la referència P52. Conté el passatge del procés de Jesús per Pilat (Joan 18:31-33) d'un costat i de ( Joan 18:37-38) de l'altre. Està datat avanç 125.