Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Euskal Herritarrok - Viquip??dia

Euskal Herritarrok

De Viquip??dia

Logo d'Euskal Herritarrok
Logo d'Euskal Herritarrok

Euskal Herritarrok fou una coalici?? independentista i d???esquerra basca sorgida en 1998 com a ??rgan electoral de l???esquerra abertzale. Euskal Herritarrok tingu?? una vida ef??mera i al seva presentaci?? a unes eleccions es limit?? a les eleccions auton??miques de 1998 i les municipals de 1999. En ambd??es convocat??ries super?? la marca electoral que un partit defensant aquesta ideologia mai no havia obtingut en el Pa??s Basc: vora de 223.264 persones els votaren. En les eleccions municipals establiren una coalici?? amb altres partits d???esquerra extraparlament??ria i superaren la marca anterior, encara que s???ha de tenir en compte que Euskal Herritarrok es presentava en un territori m??s gran extensi??, en presentar llistes a los municipis i al Parlament de Navarra.

Per discrep??ncies amb la l??nia pol??tica seguida i l???organitzaci?? interna, es produ?? l???escissi?? d???Aralar. El partit Batzarre, que preexistia a la coalici?? i que no ??s un partit independentista, particip?? de la coalici?? electoral Euskal Herritarrok, coalici?? que abandon?? despr??s de la ruptura de la treva d???ETA, en no haver condemna alguna per part d???Euskal Herritarrok.

M??s endavant, diversos corrents de l'esquerra aberzale van entrar en un proc??s de discussi?? i refundaci?? d'on va sorgir Batasuna, partit pol??tic que fou declarat il??legal en l'any 2002. El projecte que es d??na suport Euskal Herritarrok ??s el de la creaci?? d'un Estat independent per a les set prov??ncies basques d???Euskal Herria, quatre de les quals es troben sota jurisdicci?? espanyola i tres es troben sota jurisdicci?? francesa. Per aix?? l'esquerra abertzale defensa el dret d'autodeterminaci?? com a dret b??sic per a aconseguir la fi de la viol??ncia al Pa??s Basc. El dret d'autodeterminaci?? consistiria en la celebraci?? d'un refer??ndum sobre la independ??ncia del Pa??s Basc a les set prov??ncies. L'esquerra abertzale hereta un ideari socialista. Si b?? la forma que aquest socialisme seria definit ??s dif??cil, van encunyar el terme de socialisme identitari com una forma de socialisme adaptat a la situaci?? del Pa??s Basc. Respecte a l'??s de la viol??ncia, l'esquerra abertzale ent??n que aquesta ??s producte d'un conflicte pol??tic i per tant considera la condemna com una eina f??til i advoca per la superaci?? del conflicte mitjan??ant el reconeixement de la territorialitat basca i l'exercici del dret d'autodeterminaci??

[edita] Veure tamb??