[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Esyllt T. Lawrence - Viquipèdia

Esyllt T. Lawrence

De Viquipèdia

Esyllt T. Lawrence és una intel·lectual i escriptora gal·lesa.

Taula de continguts

[edita] Naixement

Va néixer a Treforys (Abertawe), al sud del País de Gal·les, el 3 de desembre del 1917. És la filla d'una família gal·lesoparlant de cinc germans, en una zona en un avançat procés d'anglicització.

[edita] Ideologia

Esyllt defensava la llengua gal·lesa i denuncià l'opressió de les dones dins la societat patriarcal d'aquella època. Va presenciar l'ascens del laborisme britànic a Gal·les, la davallada del liberalisme, l'emigració de més de mig mil·lió de gal·lesos, el naixement del moviment polític concentrat en Plaid Cymru (1922), i del moviment juvenil d'Urdd Gobaith Cymru. També viu l'inici de la forta davallada dels parlants de gal·lès, sobretot al sud del país.

Estudià a Cambridge, on cal destacar la seva trobada amb Virginia Woolf, amb qui coïncidia en relació a llurs idees feministes.

[edita] Vida

Treballà com a professora, i es casà amb el diplomàtic Derek Michael Poole, amb qui es divorcià després del seu viatge als Estats Units i la seva estada a universitat de la Ciutat de Mèxic de l'any 1943. A Mèxic, entrà en contacte amb el cercle d'exiliats republicans catalans, on conegué l'escriptor Lluís Ferran de Pol, amb qui es casà el 1947.

[edita] Vida a Catalunya

Esyllt fou el pont entre la cultura gal·lesa i la catalana durant la postguerra. Durant els més de quaranta anys entre Arenys de Munt i Arenys de Mar, Esyllt T. Lawrence sempre mostrà un interès constant per les lletres i per dues llengües amb molts paral·lelismes, el gal·lès - la pròpia - i el català - la d'adopció. Aquesta dedicació es materialitzà en assajos, traduccions o articles periodístics de l'escriptora. El reconeixement de les institucions catalanes amb la Creu de Sant Jordi a l'any 1994 a la seva trajectòria intel·lectual és tan sols un testimoni de l'admiració que aquesta dona, que mai oblidà les seves arrels gal·leses, despertava en totes aquelles persones, catalanes o gal·leses, que s'apropaven a ella.