[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Esquí alpí - Viquipèdia

Esquí alpí

De Viquipèdia

L'Esquí alpí (o esquí de descens) és una modalitat d'esquí, que consisteix en lliscar sobre pendents coberts de neu amb esquís llargs i estrets subjectats a cada peu.

L'esquí alpí va evolucionar de l'esquí de fons quan les infraestructures dels remuntadors va construir-se a les estacions de muntanya per remuntar als esquiadors fins al capdemunt de les pistes, permetent gaudir diverses vegades del descens de pistes que d'una altra manera seria massa cansat de pujar. Així doncs, l'esport és popular allà on la combinació de neu, pistes d'esquí i suficient infraestructura turística pot ser construïda, és a dir, parts d'Europa, Amèrica del Nord i Japó.

La principal dificultat tècnica a la que s'han d'enfrontar els esquiadors és simplement com controlar la direcció i velocitat del seu descens. Normalment, els principiants fan servir la tècnica de la falca, per girar i parar, enfocant un o tots dos esquís cap a l'interior però els esquiadors més avançats fan servir mètodes més difícils però també més elegants i ràpids. A mesura que els esquiadors tenen més confiança, s'enfronten a pistes més llargues, amb més pendent i més desiguals a velocitats més altes.

Taula de continguts

[edita] Esquís alpins

Són els esquís llargs i estrets que els esquiadors es subjecten als peus per practicar l'esquí. Aquest té el patí més estret que l'espàtula i la cua, els cantells esmolats i la sola llisa.

[edita] Disciplines

[edita] Descens

Aquesta modalitat és una de les més dures, espectaculars i perilloses. Els esquiadors baixen per la pista a unes velocitats que poden superar els 150 km/h. Les portes per les quals han de passar obligatòriament els competidors són totes del mateix color (normalment vermell) i les banderes tenen una mida superior a la de la resta de disciplines per facilitar la visió d'aquestes als participants. La durada de cada descens varia segons la pista, però sol estar entre 1:30 minuts i 2:30 minuts. La competició consta d'una sola baixada.

Entre els descensos més importants que es celebren al circuit de la copa del món hi ha el descens de Kitzbuehel, considerat el més perillós del circuit masculí i el descens de Wengen, un dels més llargs del món amb un traçat de més de 4 kilòmetres.

Degut a la perillositat i dificultat de la prova es realitza un dia de reconeixement de la pista i un altre d'entrenament en la pista de la carrera per tal de que els corredors coneguin fins al més mínim detall del traçat.

Equipament utilitzat: Degut a les grans velocitats que els competidors assoleixen, els esquís poden arribar a mesurar 225cm(encara que les mides mínimes són 215cm pels homes i 210cm per les dones) per tal de tenir una estabilitat addicional a altes velocitats. El radi de gir mínim dels esquís és de 45m. L'incompliment de la mida mínima dels esquís o del radi mínim és motiu de desqualificació. És obligatori l'ús del casc i els corredors utilitzen bastons corbats per tal de que s'ajustin més bé al cos i ofereixin menys resistència al vent.

[edita] Super Gegant

A mig camí entre el descens i l'Eslàlom Gegant el Super Gegant combina la velocitat amb la tècnica. Les velocitats que es poden arribar a assolir arriben als 120km/h.

[edita] Competicions

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Esquí alpí