[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Espectre polític - Viquipèdia

Espectre polític

De Viquipèdia

Un espectre polític és una manera de visualitzar les diferents posicions polítiques, posant-les sobre un o més eixos geomètrics que simbolitzen les dimensions polítiques que són modelades com si fossin independents l'una de l'altra.

Taula de continguts

[edita] Determinació de l'espectre polític

Una de les suposicions més bàsiques per determinar un espectre polític és que les opinions de les persones sobre diversos temes estan correlacionades, o que un tema essencial és la suma o domina les altres. Per tal que existeixi un espectre polític ha d'existir un rang ampli de posicions; és a dir, els sistemes polítics en què totes les persones es troben clarament en un grup o un altre i ningú en una posició intermèdia, no es descriuen ben bé amb els models dels espectres polítics. Per altra banda l'espectre polític deixa d'existir quan l'opinió d'un grup guanya tal posició que ja no existeix cap divergència d'opinions. Per exemple, als Estats Units, l'espectre polític quant al federalisme va acabar amb la instauració d'un sistema d'organització federal.

[edita] Dreta i esquerra

En els països occidentals moderns, l'espectre polític sovint es descriu utilitzant els termes "dreta" i "esquerra". Aquest model va tenir el seu origen en la localització dels membres conservadors i liberals en l'Assemblea Legislativa de França el 1791, en què els partits liberal i conservadors tenien posicions ben definides quant al règim anterior. L'espectre polític tradicional s'ha definit sobre un eix en què el socialisme i el comunisme es troben a l'"esquerra", i el nacionalisme i el feixisme a la "dreta". El liberalisme del mercat sovint es considera al centre-dreta mentre que el liberalisme social es considera al centre o centre-esquerra. La democràcia cristiana es pot trobar al centre-dreta o al centre-esquerra depenent del país, les circumstàncies i l'època.

Cal esmentar que els atributs del que es considera una posició de "dreta" o "esquerra" han canviat al llarg del temps. Durant l'era revolucionària francesa -època en què no existien els conceptes de socialisme i feixisme- les posicions de l'espectre es basaven en l'actitud quant a l'estil monàrquic de govern. Durant el segle XIX, els capitalistes i promotors del lliure mercat eren considerats els "liberals" (en oposició als governs centralistes); mentre que en l'actualitat aquestes actituds es consideren part del pensament de "dreta".

[edita] Models amb molts eixos

El model d'un eix sovint es considera molt simplificat, agrupant proposicions polítiques relativament diferents. Els aspectes o opinions quant a alguns temes poden variar fins i tot dins els grups que es considerarien de "dreta" o "esquerra. A més, algunes filosofies polítiques que han sorgit durant els últims dos segles no poden ser catalogades segons el model unidimensional, en particular l'anarquisme i el libertarianisme.

Un model alternatiu és el model bidimensional de David Nolan. El model és un diagrama que mostra el que ell considera les "llibertats econòmiques" (com ara el nivell dels impostos, el lliure mercat i la lliure empresa) sobre l'eix de les abscisses, i les "llibertats individuals" (la llibertat de circulació, la laïcitat, la lliure posició del cos quant a la legalització de les drogues, l'avortament i l'eutanàsia) sobre l'eix de les ordenades.

Amb aquest diagrama l'ala es troba a l'extrem superior esquerre del diagrama, i l'ala dreta, a l'extrem inferior dret; els llibertaris es troben a l'extrem superior dret i els totalitaris a l'extrem inferior esquerre. Nolan va batejar els grups totalitaris com a "populistes" per llur tendència a recolzar-se sobre el "petit poble", encara que el terme no coincideix amb el terme de populisme per referir-se als programes econòmics massa liberals. En aquest diagrama bidimensional l'eix tradicional d'esquerra-dreta s'hi representa com a una diagonal que travessa el diagrama.

[edita] Vegeu també