[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Erich Honecker - Viquipèdia

Erich Honecker

De Viquipèdia

Per a altres significats, vegeu «Honecker».
Erich Honecker
Erich Honecker

Mandat
3 de maig de 1971 – 18 d'octubre de 1989
Precedit per Walter Ulbricht
Succeït per Egon Krenz

4rt Cap d'estat de l'Alemanya Oriental
3r President del Consell d'Estat (1960-1989)
Mandat
29 d'octubre de 1976 – 24 de novembre de 1989
Precedit per Willi Stoph
Succeït per Egon Krenz

Naixement 25 d'agost de 1912
the German Empire Neunkirchen (Imperi Alemany)
Mort 29 de maig de 1994
Xile Santiago de Xile (Xile)
Partit polític Partit Socialista Unificat d'Alemanya
Parella Margot Feist
Professió Enginyer

Erich Honecker (Neunkirchen, 1912 - Santiago de Xile, 1994) Polític alemany, màxim dirigent de la República Democràtica d'Alemanya (RDA) entre 1971 i 1989.

Honecker va nèixer el 25 d'agost de 1912 a Neunkirchen, al Saarland, fill d'una família minera de tradició comunista. El 1926 es va afiliar a les Joventuts Comunistes d'Alemanya (KJVD) i el 1929 al Partit Comunista d'Alemanya (KPD). Aquell mateix any fou enviat a l'Escola Internacional Lenin de Moscou, tornant el 1931. El 1935 fou arrestat pels nazis i condemnat a deu anys de presó per ser militant comunista. Va estar a la presó fins el final de la Segona Guerra Mundial, el 1945.

En finalitzar la guerra fou un dels dirigents comunistes que, juntament amb Wilhelm Pieck o Walter Ulbricht, van encapçalar la unificació amb els socialdemòcrates a l'Est fundant el Partit Socialista Unificat d'Alemanya (SED). A les eleccions d'octubre de 1946 fou escollit diputat i el 1950 ja era membre del secretariat del Comitè Central del SED.

Un dels principals dirigents de la RDA des de la seva fundació l'any 1949, Honecker va desplaçar del poder el més ortodox Walter Ulbricht el 1971 i es convertí en secretari general del SED i President del Consell de Defensa Nacional. El 1976, així mateix, es va convertir en Cap d'Estat de la RDA. Oposat a la Perestroika del secretari general del PCUS Mikhaïl Gorbatxov, no podia afrontar els canvis que el procés d'obertura política iniciat als països de l'est estava provocant. Per la seva incapacitat, Moscou i el Politburó de la RDA precipitaren la seva caiguda el 18 d'octubre de 1989. Fou substituït per Egon Krenz, que afrontà l'obertura política i la caiguda del mur de Berlín el 9 de novembre de 1989, símbol de la guerra freda.

Desprès de la caiguda de la RDA, Honecker va romandre uns mesos a un hospital militar soviètic, degut al seu delicat estat de salut. Va ser traslladat secretament a l'URSS per evitar de ser jutjat per les autoritats de la RFA, però fou extradit el 1992 després de la desintegració de la Unió Soviètica. Fou processat per la mort de 192 persones que van intentar de creuar il·legalment el mur de Berlín durant el seu mandat i que van ser acusades d'alta traïció. A causa del greu estat de salut, fou alliberat i emigrà a Xile, país en el qual residia la seva filla Sonja. El 29 de maig de 1994 va morir a Santiago de Xile víctima d'un càncer de fetge. El seu cos fou posteriorment incinerat.

Precedit per:
Willi Stoph
Cap d'Estat de la República Democràtica Alemanya
Escut de la República Democràtica Alemanya

1976 - 1989
Succeït per:
Egon Krenz


[edita] Enllaços externs

Podeu trobar més informació en
els projectes germans de Wikimedia:
Commons
Commons.
Commons
[{{localurl:Commons:Category:{{{Commonscat}}}|uselang=ca}} Commons].
Viccionari
Viccionari.
Viquidites
Viquidites.
Viquiespècies
Viquiespècies.
Viquillibres
Viquillibres.
Viquinotícies.
Viquitexts
Viquitexts.
Viquiversitat
Viquiversitat.