[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Equiuroïdeu - Viquipèdia

Equiuroïdeu

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Equiuroïdeus

Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Echiura
Stephen, 1965

Els equiuroïdeus (Echiura), són un fílum d'animals marins. Hi ha vegades en que són considerats un grup dels anèl·lids, malgrat estar mancats de l'estructura segmentada trobada en altres membres d'aquest grup, motiu pel que solen ser tractats com a un fílum diferenciat. Són un grup de difícil fossilització i els primers espècimens coneguts són del Carbonífer Superior a Pennsilvània. Tanmateix, algun fòssils de caus en forma d'U suggereixen que podrien datar del Cambrià.

Són cucs marins semblants en mida i hàbits als sipúnculs. Moltes espècies com les dels gèneres Echiurus, Urechis, i Ikeda, viuen cataus en la sorra i el llot; d'altres viuen en esquerdes en roques i corall. Thalassema mellita, que viu a la costa sudoccidental dels EUA habita en els exosquelets de clipesteroids morts. Hi entren quan són molt petits i després esdevenen massa grans per sortir-ne.

La majoria d'equiuroïdeus viuen en aigües baixes, però també hi ha formes d'alta mar. S'han descrit unes 140 espècies.

[edita] Estructura externa

El cos dels equiuroïdeus està compost per un tronc cilíndric en forma de salsitxa i una probòscide anterior. Normalment són color gris o marró, però n'hi ha alguns com els Bonellia, que són verds, i d'altres són rojos o roses. Uns pocs són transparents. La probòscide és una llarga i plana projecció del cap i no pot ser retreta en el tronc.

[edita] Reproducció i defensa

Està poc estudiat, amb l'excepció de l'espècie Bonellia viridis. Bonellia produeix un pigment d'un verd llampant en la seva pell conegut com a bonel·lina. Les larves planctòniques de Bonellia són molt sensibles a la presència d'aquest compost, que fa que es desenvolupin en mascles que la femella adulta inhalarà. Sobreviuen com a un organisme productor d'esperma semiparàsit que viu en una cambra especialitzada del cos.

En presència de llum, la bonel·lina és un biocida molt efectiu contra els bacteris i larves d'altres organismes, encara que també les eritròcits, en els tests de laboratori. Actualment està sent investigat com a un possible model per a nous antibiòtics.