[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Els Pets - Viquipèdia

Els Pets

De Viquipèdia

Els Pets
Lluís Gavaldà, cantant de Els Pets.
Lluís Gavaldà, cantant de Els Pets.
Informació bàsica
Lloc d'origen Constantí (Tarragonès)
Gènere Pop rock, Rock català, Rock agrícola
Anys en actiu 1985 – present
Discogràfica DiscMedi (Discs del Mediterrani)
Web oficial www.elspets.cat
Membres de la banda
Lluís Gavaldà (cantant/guitarra)
Joan Reig (bateria)
Falin Cáceres (baix)
Historial de membres
Ramon Vidal (guitarra)

Els Pets és un grup de rock català i pop rock, liderat per Lluís Gavaldà, originari del poble de Constantí (Tarragonès).

Els seus components són el ja citat Lluís Gavaldà a la veu i guitarra, que n'és també el principal compositor, Joan Reig a la bateria i Falin Cáceres al baix. En els dos primers discos també formava part del grup el guitarrista Ramon Vidal. Els acompanyen habitualment unes coristes anomenades Les Llufes. Al trio fundador oficial s'hi sumen tres músics més: Jordi Picazos (guitarra, mandolina), Marc Grasas (guitarra, veu) i Joan Pau Chaves (teclats).

[edita] Història

Començaren la seva carrera sota l'etiqueta rock agrícola, ideada pel periodista Pep Blay. Des dels inicis, el grup va presumir dels seus orígens de comarques tot reivindicant un rock amb denominació d'origen no urbana. El juny del 1991 va prendre part en el macroconcert del Palau Sant Jordi, amb Sopa de Cabra, Sau i Sangtraït, considerat com el clímax del fenomen del rock català. Cançons com Vine a la festa i Tarragona m'esborrona es van convertir en èxits molt populars davant la sorpresa del propi grup, que s'havia batejat amb el nom d'Els Pets pensant que no duraria més d'unes poques setmanes.

Un cop superada aquesta primera etapa, el grup va renéixer el 1997 gràcies a l'impacte comercial del disc Bondia, un dels més venuts de la música catalana, amb 85.000 còpies. Alhora, en aquest treball van començar a renovar el seu so tot prenent com a font d'inspiració revulsiva el pop britànic que triomfava en aquell moment. En aquests anys van reforçar-se amb la col·laboració, com a productor i guitarrista, del malaguanyat Marc Grau.

El disc Sol va suposar una nova empenta pel que fa a la definició d'un so més madur i personal. Des de llavors, el grup ha evolucionat des del rock festiu dels inicis cap a una identitat més intimista i madura. Aquest gir ha dut el grup a ser molt valorat per la crítica especialitzada, tradicionalment recelosa amb bona part del rock en català. En aquest sentit, l'àlbum Agost, produït pel nord-americà Brad Jones, va suposar la consagració d'Els Pets en tots els nivells, tant pel que fa a públic com a crítica. A més, el grup s'ha convertit en el gran supervivent del rock català dels 90 després de la desaparició de Sopa de Cabra, Sau, Sangtraït i Ja T'ho Diré.

El 2005, van dur a terme una gira, Giravint, que els va portar a 20 ciutats i pobles com a celebració dels 20 anys d'existència del grup. El grup també va prendre part en una pel·lícula sobre el rock català (Rock&Cat que es va estrenar el 2006). D'altra banda, Lluís Gavaldà va enregistrar el tema A la meva vida (versió de In my life, dels Beatles) per a El disc de la Marató, editat per TV3. Es tracta de la primera versió en català autoritzada pels Beatles (Sony ATV Music)

El 2006 van editar l'àlbum Això és espectacle, crònica sentimental d'una gira. S'hi recull un documental enregistrat per fans de la banda al llarg de tota la gira commemorativa dels 20 anys del grup, a més de videoclips i un CD amb temes en directe amb una nova cançó, la que dóna títol al treball, que és una versió del grup The Jam.

També durant l'any 2006, el trio de Constantí ha organitzat una gira per diversos teatres de la geografia catalana anomenada "Els Pets fan teatre". Aquesta gira va començar l'onze i dotze d'octubre amb dos concerts a La Pobla de Mafumet (Tarragonès)i després de passar per diverses localitats com Reus, Valls, Barcelona o Girona, ha acabat el dia 21 de gener de 2007 amb el darrer concert a Castellbisbal.

Durant aquest any 2007, els de Constantí estaran fent la gira "Com anar al cel i tornar", on presenten les cançons del darrer disc. La gira va començar el passat 20 d'abril a Pineda de Mar, i acabarà el 12 d'octubre a Bellcaire d'Urgell.

[edita] Discografia

Els Pets l'any 2003
Els Pets l'any 2003

Els àlbums que han publicat durant la seva trajectòria:

Cal mencionar també dins els seus treballs

  • Els Singles. Caixa recopilatòria de singles dels dos primers discs que inclou L'avi Martí i La veïna.
  • Munta-t'ho bé. Single (contenia la cançó de l'estiu de TV3 i dos tracks més.

[edita] Enllaços externs


Discografia d'Els Pets

Maqueta (1985) · Els Pets (1989) · Calla i Balla (1991) · Fruits Sex (1992) · Brut Natural (1994) · Vine a la Festa (1995) Bondia (1997) · Sol (1999) · Respira (2001) · Malacara (2002) · Agost (2004) · Això és espectacle (2006) · Com anar al cel i tornar (2007)