[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Eliseu Climent i Corberà - Viquipèdia

Eliseu Climent i Corberà

De Viquipèdia

Eliseu Climent (a la dreta de tot), en una roda de premsa
Eliseu Climent (a la dreta de tot), en una roda de premsa

Eliseu Climent i Corberà ( Llombai, Ribera Alta 1940 ) és un empresari i de l'àmbit editorial en el País Valencià de publicacions en valencià, principalment amb Edicions Tres i Quatre, una de les editorials més importants del mercat editorial valencià i, al mateix temps, és conegut pel seu compromís cultural.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Va néxier el 1940 a la població de Llombai, situada a la comarca de la Ribera Alta. Va estudiar dret a la Universitat de València. Anteriorment a la seva faceta editorial també es va destacar pel seu activisme polític durant el tardofranquisme i la transició, militant en el nacionalisme valencià d'esquerres del Partit Socialista Valencià, precursor de el PSPV-PSOE. L'any 1975 fou un dels principals redactors de l'Estatut d'Elx.

[edita] Activitat editorial

En la dècada dels anys 60, des de l'àmbit universitari, inicia les seues primeres publicacions amb les revistes Diàleg (1960) i Concret (1962), però la seua més important fita va ser la fundació d'Edicions Tres i Quatre en 1968, íntegrament dedicada al llibre en català i de considerable prestigi en l'actualitat, amb més de 500 títols publicats. Posteriorment, en 1984 publica la revista setmanal "El Temps", l'àmbit de difussió de la qual son tots els Països Catalans, arribant a en l'any 2000 més de 25 mil exemplars de tiratge.

[edita] Promoció cultural

Paral·lelament a la seua producció editorial, el seu compromís amb la cultura i la llengua valencianes queda palesa amb la fundació de l'entitat Acció Cultural del País Valencià (ACPV) en 1978, una institució, en teoria, ideològicament independent per a l'estudi, defensa i promoció del patrimoni cultural, artístic i natural del País Valencià, de la qual Climent encara hui dia és el seu Secretari General. La instal·lació en el territori valencià de diversos repetidors que faciliten la recepció dels senyals de ràdios i televisions autonòmiques de Catalunya és un dels seus assoliments més coneguts.

Altres activitats de promoció cultural a destacar són els Premis Octubre (1973), la campanya Any del Tirant (1990) amb motiu del cinquè centenari de la publicació de la novel·la Tirant lo Blanc, o la recuperació de la revista fallera "Pensat i Fet" (1995) que s'havia editat entre 1912 i 1972.

A l'actualitat, a més del càrrec d'ACPV, és membre fundador de la Fundació Josep Renau que custodia i difon l'obra artística de el cartellisme de Josep Renau, és president de la Fundació Ausiàs March i de la Institució Cívica de Pensament Joan Fuster, plataforma que pretén impulsar una major articulació del món econòmic, cultural, acadèmic i professional del País Valencià amb Catalunya i Illes Balears.

[edita] Reconeixements

El 1983 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi, concedida per la Generalitat de Catalunya i el 1989 va ser guardonat amb el Premi d'Honor de la Fundació Jaume I per la seua contribució al desenvolupament de la llengua i la cultura catalanes. Va ser nomenat Miquelet d'Honor per la Societat Coral el Micalet de València l'any 1992. També va rebre els premis Albert Viladot (1993), Canigó (1995), Premi Nacional de Periodisme (1999), Memorial Joan XXIII per la Pau 1999 (2000) i de l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) en 2003.

[edita] Enllaços externs