[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Edwin McMillan - Viquipèdia

Edwin McMillan

De Viquipèdia

Premi Nobel
Premi Nobel de Química
(1951)

Edwin Mattison McMillan ( Redondo Beach, EUA 1907 - El Cerrito 1991 ) fou un químic i professor universitari nord-americà guardonat amb el Premi Nobel de Química l'any 1951.

[edita] Biografia

Va néixer el 18 de setembre, 1907 a la ciutat de Redondo Beach, situada a l'estat nord-americà de Califòrnia. Va estudiar química a l'Institut Tecnològic de Califòrnia, on es llicencià el 1928. Posteriorment amplià estudis a la Universitat de Princeton, on es doctorà l'any 1932. El mateix any fou nomenat professor de química a la Universitat de Berkeley, sent nomenat director del Laboratori de Radiació de la mateixa universitat l'any 1934, càrrec que ocupà fins el 1973.

McMillan morí el 7 de setembre, 1991 a la ciutat de El Cerrito, situada a l'estat de Califòrnia.

[edita] Recerca científica

L'any 1940, al costat de Philip Abelson, aconseguí crear l'element sintètic anomenat neptuni (Np), un producte obtingut a partir de l'urani-239, usant el ciclotró instal·lat a Berkeley. Durant la Segona Guerra Mundial va estar implicat en la investigació sobre el radar, sonar i les armes nuclears en el Projecte Manhattan. El 1945 va desenvolupar, així mateix, les idees per a la millora del ciclotró, conduint al desenvolupament del sincrotró.

Al costat de Glenn T. Seaborg va compartir el Premi Nobel de Química de 1951 per a la creació dels primers elements transurànics.

[edita] Enllaços externs