[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sonar - Viquipèdia

Sonar

De Viquipèdia

El sonar (acrònim de Sound Navigation And Ranging) és, bàsicament, un sistema de navegació i localizació similar al radar però que, en lloc d'emetre senyals de radiofreqüència, emet impulsos ultrasònics. S'usa principalment en la navegació submarina, ja que sota l'aigua no es propaguen les ones electromagnètiques.

Està compost per un transmissor, un emissor, un receptor i un indicador. El transmissor emet un feix d'impulsos ultrasònics a través de l'emissor. Quan xoquen amb un objecte els impulsos es reflecteixen i formen un senyal d'eco que és captat pel receptor. El receptor amplifica l'energia de les ones de l'eco i genera un senyal que s'envia a l'indicador, constituït per una pantalla on es veu l' objecte en el qual han rebotat les ones.

El sonar s'utiliza a la mar en la detecció d'objectes submergits: submarins, mines, vaixells enfonsats, moles de peixos, etc. També es usat en metal·lúrgia per a fer inspeccions per ultrasons, en múltiples aplicacions en la medicina, com les ecografies, etc.

Alguns animals posseeixen un “sonar natural” com és el cas dels dofins, aquests l'usen per a orientar-se.

Els ratpenats el fan servir per a orientar-se i caçar en la foscor, i emeten vibracions ultrasòniques curtes les quals es reflecteixen en les parets de la cambra o allà on hi siguin o en la seva presa.