[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Edward Norton - Viquipèdia

Edward Norton

De Viquipèdia

Edward James Norton, Jr. (18 d'agost de 1969) és un actor, productor i director de cinema nord-americà.

[edita] Biografia

Norton va néixer a Boston, Massachusetts, i va créixer a Columbia, Maryland. La seva mare Robin, professora de llengua, va morir d'un tumor cerebral el 1997. El seu pare, Edward Sr. és un conegut advocat. Té dos germans menors, Molly i James. El seu avi matern va ser l'arquitecte James Rouse. Des de petit Edward s'interessa pel món de l'actuació, concloent amb un debut en el cinema al costat de Richard Gere en la pel·lícula Les dues cares de la veritat dirigida per Gregory Hoblit. Amb anterioritat s'havia llicenciat en Història a la Universitat de Yale. Gràcies a aquesta pel·lícula va guanyar el Globus d'Or i va ser nominat al Oscar per la seva interpretació. A partir d'aquest moment, Edward Norton va participar en diverses pel·lícules. Per American History X va tornar a ser nominat al Oscar.

L'any 2000 va dirigir la pel·lícula Keeping the Faith (Més que amics a Espanya), una pel·lícula protagonitzada per Ben Stiller i Jenna Elfman on també actua el mateix.

Li agrada molt la música i fins i tot va arribar a tocar la guitarra en alguns concerts amb la banda de la seva exnúvia Courtney Love, Hole. També ha mantingut una relació de tres anys amb l'actriu Salma Hayek. A més està interessat en la cultura japonesa i parla japonès amb fluïdesa, això li va permetre treballar a Osaka, Japó, per a l'empresa Enterprise Foundation, fundada pels seus avis James i Patrícia Rouse.