[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Editorial Barcino - Viquipèdia

Editorial Barcino

De Viquipèdia

Editorial Barcino és una empresa editorial fundada a Barcelona el 1924 per Josep Maria de Casacuberta i Roger, qui en fou director fins el 1985. El mateix any inicià la col·lecció Els Nostres Clàssics, dedicada als escriptors catalans antics, i la primera obra publicada fou Lo Somni de Bernat Metge.

Després inicià la col·lecció Enciclopèdia Catalunya, manuals per a l'estudi dels Països Catalans, i la Col·lecció Popular Barcino. Abans del 1936 van iniciar altres col·leccions com Els Clàssics del Món, Antologia, dedicada a escriptors moderns, i Col·lecció Sant Jordi, dedicada a cultura cristiana.

La guerra civil espanyola va interrompre les activitats editorials, que no van poder continuar fins el 1946. A la segona època foren iniciades la Biblioteca Folklòrica Barcino, la Biblioteca Verdagueriana i la Biblioteca Renaixença. El 1950, per indicació de Josep Maria López-Picó, inicià una segona sèrie de Publicacions de La Revista. El 1958 inicià la col·lecció Tramuntana, dedicada a les comarques del Pirineu català, i que serví com a pretexte per a editar l'obra dels principals autors contemporanis de la Catalunya del Nord.

El 1966 edità els Manuals Lingüístics Barcino, que a partir del 1981 s'anomanaren Manuals Lingüístics i Literaris Barcino, destinats persones de diverses nacionalitats interessats pel català; i el 1970 començà la Biblioteca Algueresa, amb autors i temes de l'Alguer. I al marge d'aquestes col·leccions podem destacar els llibres Natura, ús o abús? Llibre Blanc de la Gestió de la Natura als Països Catalans, i Flora dels Països Catalans.

Del 1972 ençà la continuació de l'editorial ha estat assumida per la Fundació Lluís Carulla. A la mort de Josep Maria de Casacuberta el 1985, fou nomenat director Amadeu-Jesús Soberanas i Lleó. Continua l'edició de texts científics i d'interès lingüístic i històric, mitjançant les seves col·leccions Biblioteca algueresa, Biblioteca Baró de Maldà, Biblioteca filològica, Biblioteca folklòrica, Biblioteca geogràfica, Biblioteca Renaixença, Biblioteca verdagueriana i Col·lecció Popular Barcino

[edita] Enllaços externs