Ducat de Normandia
De Viquip??dia
L'origen del Ducat de Normandia l'hem de buscar al Tractat de Saint-Clair-sud-Epte, acordat al 911 entre el rei Carles III de Fran??a i el cap v??king Rollon (Robert I de Normandia). A canvi de jurar lleialtat al rei, protegir les terres de les invasions d'altres pobles v??kings, convertir-se a la fe cat??lica i casar-se amb Giselle, filla il??leg??tima del rei, Rollon i els seus "Homes del Nord" (en llat?? Northmannorum) reben el Comtat de Ruan, el Pays de Caux i el Pays de Talou on els normands posseeixen nombroses col??nies. Aquestes terres constitueixen l'Alta Normandia, ??s a dir, la Normandia m??s antiga, en contraposici?? amb els territoris incorporats posteriorment al ducat, que formen la Baixa Normandia.
[edita] Hist??ria del ducat
Inicialment la capital va ser la ciutat de Rouen. Posteriorment, despr??s de l'expansi?? del ducat cap a l'oest, la capital va ser traslladada a Caen.
En el 928 s'afegixen els comtats de ??vreux, d'Hi??mois i de Bessin.
En 931-934, Guillemo I Espasa Llarga, fill de Rollon, incorpora els territoris de Cotentin i Avranchin.
Al 933 s'incorporaren les Illes Anglonormandes, situades en el Canal de la M??nega.
Al 1066, Guillem el Conqueridor va derrotar a Harold II, rei sax?? d'Anglaterra a la Batalla de Hastings, essent coronat rei amb el nom de Guillem I d'Anglaterra.
Despr??s de la conquesta normanda les relacions pol??tiques entre els anglonormands i Fran??a es complicaren, ja que els primers seguien conservant les seves possessions a Normandia com a vassalls que havien jurat fidelitat al rei de Fran??a, per?? al mateix temps tenien una relaci?? d'igualtat al ser de reis d'Anglaterra.
Aix?? doncs, a la d??cada de 1150, amb la creaci?? de l'Imperi Angev??, els normands controlaven la meitat de Fran??a i la totalitat d'Anglaterra, minvant aix?? el poder de Fran??a. No obstant aix??, t??cnicament, els normands seguien essent vassalls del rei franc??s.
Alguns experts consideren que la conquesta normanda va suposar l'estancament cultural i econ??mic d'Anglaterra durant gaireb?? els 150 anys seg??ents ja que els reis d'Anglaterra van preferir governar des de ciutats com Rouen i van concentrar tot el seu inter??s en les seves possessions continentals que els resultaven m??s lucratives. Per contra, uns altres consideren que els Ducs-reis normands van descuidar els seus territoris continentals, on en te??ricament havien de seguir servint homenatge als reis de Fran??a per a d'aquesta manera centrar-se en la consolidaci?? de la seva sobirania sobre Anglaterra. L'esfor?? econ??mic i hum?? empleat en la construcci?? de catedrals, castells i l'administraci?? dels nous territoris va suposar una certa neglig??ncia de les necessitats de Normandia, guanyant-se l'antipatia de la noblesa local i afeblint el control normand a les fronteres del territori, mentre que al mateix temps els reis de Fran??a seguien augmentant el seu poder.
El ducat fou governat com una part m??s del regne anglo-normand fins el 1204, quan Felip II de Fran??a va conquerir la part continental del mateix. Aix?? va provocar una divisi?? dels normands del continent entre els partidaris de la monarquia francesa i els de la monarquia anglonormanda.
Durant la Guerra dels Cent Anys, els reis d'Anglaterra van intentar recuperar les seves possessions a Fran??a.
Al 1259, en virtut del Tractat de Par??s, la major part del territori va passar a pert??nyer a Fran??a, per?? les Illes Anglonormandes situades al Canal de la M??nega van continuar formant part de la corona anglesa llevat de la Illa de Chausey.
Al 1789 la Revoluci?? Francesa va suposar el final dels drets i privilegis hist??rics del Ducat i a l'any seg??ent el territori de Normandia es divid?? en cinc departaments.
[edita] Ducs de Normandia
Mentre que els seus predecessors rebien el t??tol de Jarl dels normands o Comte de Rouen, va ser Ricard II qui reb?? per vegada primera el t??tol de Duc de Normandia.
Al 1204 el ducat fou annexionat a la corona pel rei de Fran??a Felip II. Els diferents reis anglesos van seguir pretenent els territoris del ducat fins a la signatura del Tractat de Par??s al 1259. No obstant aix??, la corona anglesa va continuar dirigint les Illes anglonormandes del Canal de la M??nega.
En diverses ocasions el ducat va ser lliurat a alg??n membre de la fam??lia reial francesa. Felip IV de Fran??a el lliur?? al seu primog??nit, l'hereu al tron Joan II de Fran??a, i aquest al seu fill, el futur Carles V de Fran??a. Aquest el lliurar?? al seu germ?? Llu??s XI, m??s conegut pel seu t??tol de Duc de Berry. El Delf?? Llu??s Carles, segon fill de Lluis XVI de Fran??a, va rebre el reconeixement de Duc de Normandia abans de la mort del seu germ?? primog??nit al 1789.