[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Dizzy Gillespie - Viquipèdia

Dizzy Gillespie

De Viquipèdia

Dizzy Gillespie el 1955
Dizzy Gillespie el 1955

John Birks Gillespie (Cheraw, Carolina del Sud, Estats Units, 21 d'octubre de 1917 - Englewood, Nova Jersey, 6 de gener de 1993), Dizzy Gillespie, trompetista, cantant i compositor nord-americà de jazz.

Gillespie, amb Charlie Parker, va ser una de les figures més rellevants en el desenvolupament de el bebop, Jazz Llatí i del jazz modern. En els seus primers anys com instrumentista va treballar amb les grans bandes de Cab Calloway i Earl Fatha Hines, mentre que el 1945 va col·laborar amb el saxofonista Charlie Parker, amb qui va gravar algunes dels més revolucionaris temes de la història del jazz.

Es van conèixer a Kansas City, en una habitació d'hotel i no van poder deixar de tocar, com va dir Dizzy sobre aquesta trobada: "teníem idees bessones i era difícil distingir el que provenia de mi del que venia d'ell". D'aquesta trobada naixia el bebop (onomatopeia del soroll que feia el cap d'un negre quan era copejada per la porra d'un policia blanc), amb recordats espectacles en el bar Minton's.

Per altra banda, va ser uns dels principals responsables creadors del jazz afro-cubà al costat de Machito, Chano Pozo entre d'altres, pel que va sobrepassar les fronteres nord-americanes i es va internar en la música mundial ràpidament.

Dizzy Gillespie el 1955
Dizzy Gillespie el 1955

La seva fama es va créixer amb la seva forta personalitat i els seus espectacles personals entre els quals es destaca la seva habilitat per al scat, els instruments de percussió centre americans i les seves aparicions públiques entre les quals es destaca la seva postulació a la presidència dels Estats Units el 1964.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Dizzy Gillespie