[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Dissorophidae - Viquipèdia

Dissorophidae

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Dissorophidae
Registre fòssil: Permià

Estat de conservació
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Amphibia
Ordre: Temnospondyli
Clade: Euskelia
Superfamília: Dissorophoidea
Família: Dissorophidae
Boulenger, 1902
Gèneres

Aspidosaurus
Amphibamus
Cacops
Fayella
Platyhystrix

Els dissorophidea són un tàxon extingit d'amfibis temnospòndils de mida mitjana que van prosperar a Europa i Amèrica del Nord a principis del Permià. Malgrat que eren amfibis, sembla que estaven ben adaptats a la vida sobre la terra, amb potes ben desenvolupades, vèrtebres sòlides, i una filera de plaques d'armadura fetes d'os dèrmic, que protegia l'animal i n'enrobustia l'esquena.

Un gènere ben conegut és el Cacops, un animal de finals del Permià Inferior, i que vivia a Texas. Tenia un cap relativament gran, i la típica filera d'armadura a l'esquena. En el gènere similar però més gran i més especialitzat, el Plathystrix, que vivia a Utah, Colorado i Nou Mèxic, l'armadura va desenvolupar-se en una mena de vela.

Però no tots els dissoròfids tenien aquesta fesomia. El Fayella, d'Oklahoma, tenia un cos lleuger amb potes llargues, confiant en la velocitat més que en l'armadura per evadir els predadors.

Hi ha algunes formes relacionades que semblen haver estat més aquàtiques, conegudes del Permià Superior de Rússia i el Triàsic Inferior de Gondwana.

S'ha suggerit que els dissorophidae poden estar relacionats amb els avantpassats de les granotes, a través de formes intermitges com el Doleserpeton.

[edita] Vegeu també