[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Dió Crisòstom - Viquipèdia

Dió Crisòstom

De Viquipèdia

Dió Crisostom (Dion Chrysostomus) fou un orador grecoromà. Era fill de Pasícrates. Va adoptar el cognom Cocceià (Cocceianus) que sembla que venia de l'emperador Nerva (Cocceius Nerva) amb el que estava lligat per amistat.

Va néixer a Prusa a Bitínia a la meitat del segle I en una família eqüestre i probablement una filla seva fou la mare de Dió Cassi. De jove va visitar Egipte i després va exercir funciona dirigents a la seva ciutat; es va dedicar a l'estudi de la filosofia. Domicià que odiava als filòsofs, va obtenir un senatusconsultum que expulsava a tots els filòsofs de Roma i Dió va haver de marxar en secret.

Va visitar Tràcia, Mísia, Escítia i els país dels getes. Assassinat Domicià el 96, Dió va influir en l'exèrcit de la frontera a favor del seu amic Nerva, i proclamat aquest, va tornar a Roma.

Trajà, successor de Nerva, també el va honorar amb la seva amistat. Va tornar a Prusa el 100, però rebut amb hostilitat va retornar a Roma. Fou amic d'Apol·loni de Tiana i d'Eufrates de Tir. Va morir a Roma el 117.

Va escriure diversos discursos entre els quals λόψοι περὶ βασιλείας o λόγοι βασιλικοί, i Διογένης σἢ περὶ τυραννίδος. Suides esmenta una obra sobre els getes i l'atribueix a Dió Cassi però segurament fou obra de Dió Crisostom. També va deixar diverses cartes.