[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Despotisme il·lustrat - Viquipèdia

Despotisme il·lustrat

De Viquipèdia

El Despotisme il·lustrat és la forma de govern característica a l'Europa del segle XVIII i que hom podria resumir amb la frase de "tot per al poble però sense el poble".

El segle XVII havia vist la consolidació del concepte de Monarquia absoluta de dret diví, segons el qual el monarca és el governant absolut d'un país i només ha de retre comptes de les seves decisions davant Déu. El monarca que millor exemplifica aquest concepte de la monarquia és Lluís XIV de França.

Amb l'aparició i desenvolupament de les idees filosòfiques de la Il·lustració durant el segle XVIII, el concepte de la monarquia en resulta afectat, donant lloc a l'aparició del concepte de despotisme il·lustrat, representat per uns pocs monarques amb interessos i preocupacions culturals. Entre els més importants cal citar a Josep II i Maria Teresa d'Àustria, i Caterina la Gran de Rússia.

Els monarques il·lustrats justifiquen la seva autoritat proclamant-se servidors de l'Estat i del poble. Fan seves les idees d'igualtat de tracte davant la llei, la defensa dels drets i de la propietat.

El primer monarca a posar en pràctica aquestes idees va ser Frederic II de Prússia. Va abolir el sistema feudal que lligava els serfs a la terra de per vida, i va crear una burocràcia estatal en mans de burgesos amb estudis, bo i desplaçant la noblesa. També va eliminar l'ús de la tortura en els processos judicials. Seguint les idees de Voltaire, va protegir les minories religioses excepte els jueus.